Jag har kommit på vilka som klagar mest.

Hej.

Hör ni, jag läste en artikel idag utav Annika Leone som verkligen satte fingret på rätt plats. Texten handlade om hur många föräldrar (som har barn på förskolor i Stockholmsområdet) beter sig. Orimligt, tyckte Annika och jag kan bara instämma. Jag som själv arbetat mer än halva livet i förskolans värld vet vilka krav det ställs på förskollärarna både av föräldrar men också av läroplaner och styrdokument.

3cc

Jag har kommit på vilka som klagar mest.

Annika reagerar på hur föräldrar klagar och gnäller på förskolan som hon kallade ”Lyxklagomål”. Det ifrågasätts om Pelle har ätit av den ekologiska gurka eller om han fick som igår av den besprutade. Eller hur det kommer sig att Lisa är så trött att hon 1,5 år gammal somnar i vagnen hem från förskolan efter en dag mellan 8 – 17?

Ja, vad tror ni? Varför somnar Lisa 18 månader gammal i vagnen hem efter klockan 17 när hon endast har sovit 45 minuter? För att får hon sova mera somnar hon absolut inte på kvällen vid kl:19. Lilla Lisa måste bara sova vid 19 för så ska mamma gå på yogagruppen och pappa måste göra klart sista med jobbet. Ständigt dessa diskussioner om små barns sömn. Helst ska de inte sova alls på förskolan utan vara vakna hela dagen. Men samtidigt så ska barnen vara vakna och pigga och gärna ätit dubbla mellanmål så de orkar gå till Vasaparken och leka efter förskolan så mamma kan ta en latté med en god väninna.

3dd

Detta är den ena sidan av föräldrar. De som många gånger ser sina barn som små kuttersmycken som en gammal kollega till mig ofta nämnde att en vis typ av föräldrar har. Barnen ska vara enkla, lätta, glada, äta och sova när det passar föräldrarna, gärna lära sig skriva sitt namn allra först, helst av allt gå på flera aktiviteter gärna innan de fyllt tre år. Dessa föräldrar har inga som helst problem med att lämna till barnvakter titt som tätt. På det ljuva 90 talet pratades det mycket om barnflickebarnen och vem eller vilka som blev deras associationspersoner i livet. Minns att jag och min förskola var med i flera undersökningar kring detta.

”De som klagar mest är de som kompenserar för sitt dåliga samvete”.

”Varför har de ens plankor på dagis! Det ska inte finnas farliga saker som plankor där!” fick Annika höra under sin inskolning med dottern från en annan förälder. Varför finns det plankor på förskolan? Ja inte för att de är där som skräp utan som ett material som barnen leker med. Bygger, konstruerar, experimenterar, övar motoriska färdigheter, övar matematik, språk, samarbete listan kan göras hur lång som helst. Ingen förskollärare i hela landet hade låtit det finnas farliga plankor på förskolan. De ha självklart ett syfte med plankorna. Mamman som klagade på plankorna hade tydligen varit upprörd över att hennes son hade gjort sig illa på en planka och skrev ut sitt hat mot förskolan på Facebook.

”En planka – farlig? Verkligen? Jo, men absolut, låt barnen sluta leka med allt på förskolan. Låt dem inte utveckla lek och lärdom genom något annat än ofarliga böcker. Eller vänta, är pappret verkligen Svanenmärkt eller kan det skada Kalles fingrar? Kan han stoppa pappret i munnen och kvävas? Förbjud böckerna och vaddera alla rum! Panik!” Annika Leone

Sedan finns det alla dessa föräldrar som klagar och gnäller på barnens kläder. Jisses vad de håller på. När Sonjas mamma kommer och ska hämta är Sonja i fullaktivitet i sandlådan med kompisarna. De gräver och bakar i sandkakor. Sonjas vantar blev nyss blöta och pedagogerna gick in för att hämta ett par nya vilka flickan inte alls ville ha på sig så hon tog av dem direkt och fortsatte leka. När mamma Sonja kommer får pedagogerna en hel harang om hur dåligt det är av dem att barnet saknar vantar osv. Tror ni att Sonja behållit vantarna på när mamma varit i närheten när hon var som mest uppe i sin lek med kompisen? Knappast och hade hon gjort det hade hon inte vågat ta av dem och då pratar vi helt andra saker.

Dåliga samvetet lyser rakt igenom tyvärr.

Jag vet vilka som klagar mest – det är de som kompenserar för sitt dåliga samvete. De som kräver eko-päron och sedan går hem och steker billig, fryst pyttipanna på antibiotikafylld gris från okänt land. Det är just de föräldrarna som är de jobbigaste på föräldramötena. De som låtsas bry sig mest av alla utåt men så fort de kommer hem och stänger dörren hamnar i soffan med mobilen innan pyttipannan som tillagas i ugnen är klar.

Förskolepersonalen samhällets hjältar.

Det finns inget yrke i landet som kräver så mycket av en person både fysiskt och psykiskt. Många dagar hinner du knappt gå på toaletten som pedagog i förskolan. Så stötta dem istället för att klaga. De kan sitt jobb bättre än du. All kärlek till alla som fortfarande orkar och gör ett fantastiskt jobb ute på förskolorna med alla våra barn.

kram_pa_er_58f7da332a6b22b61d320113

♥ ♥ ♥

 

 

 

4 thoughts on “Jag har kommit på vilka som klagar mest.

Add yours

  1. ja alltså jag tycker att såna föräldrar som bara tänker på sig själv som i ditt exempel kring lisa , alltså såna människor borde faktiskt inte ha barn enligt mig, för som förälder ska man ju tänka på barnets bäst. förstår inte ens dom kan klaga på personalen om såna saker, när det så tydligt i dessa fall att det är dom som icke tänker på barnet.

  2. Kan bara hålla med. Gäller inte bara förskola utan även vård och omsorg. Sa redan för 30 år sen samm sak. Vi som jobbar inom detta gör allt som står i vår makt för att barnen, våra äldre och funktionsnedsatte ska ha ett bra liv.

  3. Men vilken bra artikel föreldrar kan vara väldigt själviska när det gäller deras egna behov dom dom har värkligen ett stort lyx problem på dagis

Kommentera

Up ↑

%d