Jag tänker kring kontanter.

Halloj.

Jag tänker att det är lite galet det här med kontanter eller inte. Många matställen och butiker tar inte längre kontanter som betalning och ändå finns det kontanter kvar.

Jagtänker...

Sverige måste bestämma sig angående kontanter.

För visst är det helt galet att om man kommer in på ett café och inte kan betala för sin kaffe med 100 lappen i fickan. Om vi inte kan betala med kontanter längre varför finns de då kvar? Sverige måste bestämma sig tycker jag kontanter JA eller NEJ och sedan handla och agera där efter.

Vad tänker ni om kontanter ja eller nej?

Jag har svårt att välja men tycker att ännu är inte Sverige redo för att bli kontantfria.

8a
Bild lånad av Riksbanken.

♥ Kram Kram ♥

7 thoughts on “Jag tänker kring kontanter.

Add yours

 1. Jag har själv typ aldrig kontanter. Men jag vet att den äldre generationen använder det, exempel min farmor har alltid bara kontanter vilket skulle bli jobbigt för henne om dem helt skulle utesluta det.
  vi fick nyss nya pengar så varför ska man då ta bort det tycket jag?

 2. Det är ju inte Sverige som land som bestämt det här:
  Huvudregeln är att kontanter är lagliga betalningsmedel och därmed ska accepteras vid betalning. Denna regel kan dock avtalas bort av affärer, restauranger etc. En butik kan alltså i princip vägra att acceptera kontanter överhuvudtaget, vägra acceptera mynt eller vissa valörer (t ex 1000-lappar).

  Principen om avtalsfrihet gör att skyldigheten att ta emot kontanter som betalning kan avtalas bort. Denna avtalsfrihet gäller också för banker i förhållande till sina kunder. Ett sådant avtal kan vara skriftligt eller muntligt. Det behöver alltså inte vara fråga om ett regelrätt skriftligt avtal utan det räcker med att kunden informeras om att banken inte tar emot kontanter. Riksbanken har inget mandat att bestämma över bankernas kontanthantering. En eventuell ändring i lagstiftningen kring kontanthanteringen är en fråga för riksdag och regering.

  Källa: riksbanken

  Själv använder jag sällan kontanter men gillar valmöjligheten. Det finns ju vissa individer som inte är betrodda bankkort och hur kul är det ge bort en ”swish” som present. Nä, behåll kontanterna och styr hellre upp möjligheten att avtala bort dem tycker jag….

  Förlåt om det blev ett för långt svar😳🙄😊

 3. Jag använder sällan kontanter men om jag väl har dem är de svåra att bli av med. Märkligt egentligen eftersom det inte är längesedan det kom nya pengar 😀

 4. Jag tycker att det är synd att fler och fler ställen har kontant fri betalningssystem.Våra äldre människor har svårt med att betala mrd kort mins att komma ihåg koden till kortet.samtidig Förstår jag att fler ställen bara tar kort betalningar med tanke med alla rån.Men som sagt ja nu får dom allt bestämma sig om vi ska ha kvar kontanter eller inte

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: