Ha tillit till dig själv.

Hej.

Tillit kan vara att lita på någon annan, på dig själv eller på att allt ordnar sig. Människor har alltid oroat sig för olika saker. Skördar som kunnat slå fel. Epidemier som riskerat att utplåna hela släkter. Krig som hotat ödelägga länder.

Kittet i alla relationer och smörjmedlet i all kommunikation är tillit. När vi känner förtroende för någon tar vi in och lyssnar men vi öppnar också upp och delar. De gånger tilliten brister kan vi känna hur vi drar oss samman och tillbaka i både kropp och själ.

41f

Vem ska man egentligen lita på?

Vem i hela världen kan man egentligen lita på?, skrev Mikael Wiehe för över trettio år sedan. en sak som jag tänkt på och fått lära mig på livets resa att först av allt måste vi känna tillit och lita på oss själva. Det vi som känner, vet och vill vårt allra bästa som im det är någon vi ska känna tillit till i livet så är det oss själva.

Ett vänligt leende och en varm blick – det räcker för att vi omedelbart ska tycka att någon är pålitlig. Munnen och ögonen, det är framför allt där vi tittar när vi gör en första, omedelbar bedömning av en ny person som vi inte vet något om. De som ler och ser pigga ut är mer attraktiva – och vi tillskriver attraktiva människor en rad positiva egenskaper, däribland pålitlighet. säger Tina Sundelin forskare i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet och New York University.

Tillit handlar inte nödvändigtvis om att tro att saker och ting ska ske i en viss ordning eller på ett visst sätt. Det handlar kanske mer om att vi i grund och botten är stärkat i en känsla av att kunna klara både svårigheter och roliga saker i livet. Och kanske gör en grundläggande tillit till oss själva att vi sparar på värdefull energi som vi istället kan lägga där den behövs och om den behövs.

41okt1

Att ha tillit till sig själv.

 

Lär dig lyssna till, och lita på, din magkänsla och intuition. Ta för vana att lyssna inåt, vad vill du, vad är bra för just dig? Och hylla ensamheten, våga vila i själva närvaron i ditt eget sköna sällskap! Tillit kommer inte av sig själv. Den behöver byggas upp och förvaltas. I början är den skör men om vi beter oss på rätt sätt kan den växa sig så stark att den tål en hel del hårda törnar.

41d41b

Det finns en uppsjö av tips hur du bygger tillit till alla andra men hur bygger man till sig själv? Många som idag lider av psykisk ohälsa idag saknar vad jag menar en tillit till sig själva. De har stött på flera örnar i livet och har saknat någon som funnits där och tagit emot dem när livet blev svårt. Varför saknar vissa en nära person? Dels för att de inte har den tilliten varken till sig själv eller andra som behövs för att dela sina tankar och känslor. Allt handlar om att bygga upp personers egna självkänsla för att bygga dem starkare så de får en tillit till sig själva och kan växa sig friskare och starkare tror jag.

”Det finns bara ett möjligt misslyckande i livet och det är att inte vara sann mot den som man känner bäst. GEORGE ELIOT.

trevlig-helg-frn-mig_57941199_511e0c189606ee2d7c3a676c

♥ ♥ ♥

 

 

6 thoughts on “Ha tillit till dig själv.

Add yours

    1. Riktigt bra inlägg. Tillit är mycket svårt och har man blivit sårad av någon man litat på kan det ta tid att återfå den.

  1. Jag litar knappt på någon längre, jag blir alltid huggen i ryggen… Så just nu är jag väldigt försiktig vem jag pratar med och vem jag vänder mig till.
    Med mitt mående osv så är jag osäker i allt, jag litar inte på mig själv, har inget självförtroende eller självkänsla! Men det är något jag jobbar med hos min kurator varje gång! 🙂

  2. Jag har väldigt svårt att lita på folk för jag har blivit sårad många gånger. Jag litar på magkänslan och min intuition. Men väldigt bra inlägg. 🙂

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: