Husmorstips mot solsveda.

Foto: Copyright. All rights reserved.

Hej.

Jag som aldrig brukar bränna mig längre i solen har gjort det. Vilket är så tråkigt både för att det gör så himla ont. Det svider, stramar och hettar både i pannan och på mina underarmar. Jag som aldrig brukar glömma solkräm gjorde såklart det när vi skulle ut i Skärgården på midsommarafton. Typiskt – jag vet. Slarvigt – yes jag håller med …Men men gjort är gjort och det är nu som jag testat på några huskurer mot solsveda.

När det bränner och svider efter för många timmar i solen finns det mycket man kan ta från skafferiet för att lindra det onda. Som jag läst på om flera olika tips och kurer, ni anar inte. Jag känner mig verkligen påläst i husmorsskolan. Därav fick det bli långa ärmar på klänningen idag. Allt för att skydda mig och mina armar.

22g

Bli solsmart först och främst.

Bästa tipset är såklart att vara i skuggan mellan 11 och 15 när solen är som starkast. Men det är inte alltid så kul så för mig gäller andra solsmarta knep. Glöm inte hatten eller någon form av huvudbonad – solen är förödande för ansiktets tunna hud och även för hårbotten. Bär tunna kläder som skydd eller om du är barn UV plagg om du ska vistas långa stunder i solen och ännu inte är så van vid solen. Bästa tipset är helt klart att bära kläder och att vistas i skuggan! Spara inte på solkrämen utan stryk på med ett rikligt lager annars gör skyddet ingen nytta.

Smörja på eller äta skyddet?

Huskurer handlar om naturliga beskyddare ofta genom växtriket. Det som blev nytt för mig idag var att till exempel hallon skyddar lika bra att äta och smörja kroppen med för de innehåller en syra som skyddar mot UV. Lika så är det med tomat som jag inte hade en susning om skulle kunna innehålla skydd mot UV.

Sheasmör, avokado-, morots-, vetegrodds- och sesamolja – är olika fetter rika på antioxidanter som ger ett naturligt skydd inifrån och ut eller tvärtom.

Hallon – innehåller ellagsyra som skyddar huden mot UV-ljus. Du kan både äta dem färska för skydd eller smörja kroppen med olja utvunnen ur hallonfrön.

Tomat – är känd för att innehålla den kraftfulla antioxidanten lyko­pen som skyddar mot UV-ljus. Lägg några tomatskivor i gräddmjölk i 10 minuter och lägg sedan på ditt brända ansikte. Tar bort sveda och värk snabbt.

Honung –  är huskurernas konung. Den tjockflytande vätskan har antiseptiska egenskaper genom tiderna  har den använts för att läka sår och lindra brännskador. Stryk ett lager över huden, låt verka en stund och tvätta sedan bort med en fuktig handduk. Man kan också röra ut honung i mjölk och gnid över det solbrända området.

22juni1

Flera bra tips måste jag säga som nu suttit med tomatskivor i ansiktet här i mörkret och tro det eller ej svedan är borta. Bara för att provade jag även på honung utblandat i mjölk på mina underarmar som känns lugnare nu efter min honungsbehandling. Ooooh my …. så mycket bra och fiffiga råvaror det ofta finns bara hemma i köken.

kram_pa_er_58f7da332a6b22b61d320113

 ♥ ♥ ♥

23 thoughts on “Husmorstips mot solsveda.

Add yours

 1. vilket bra och intressant inlägg med massa tips om man skulle råka bränna sig, detta ska jag verkligen försöka lägga på minnet 🙂 <3

 2. De gör så ont att bränna sig . Man vet inte vart man ska ta vägen . Men klänningen var otroligt söt 🙂

 3. fy det gör verkligen ont att bränna sej 🙂 bra att det finns en massa knep i mot det

 4. Det är så lätt att bränna sig idag tycker jag, lyckas ofta haha. Men här var många obeprövade tips, tomat måste jag testa nästa gång!

 5. Detta va precis det jag behövde höra efter att ha bränt ryggen här om dagen!
  Aloe Vera gel är också super. Hoppas de går över snart 🙂

 6. Alltså jag bränner mig alltid i början på sommaren. Fast jag vet att jag bränner mig så köper jag inte solskydd. Jag är för snål. Och så får jag äta upp det sen när jag bränner mig…. Superbra husmorstips. Det finns mycket man kan använda hemma som man inte tänker på. Det där med hallon och tomat var smart.

 7. Jag älskar husmorstips. Dom är så bra och oftas så har man ju de hemma. De med tomatskivorna låter väldigt skönt att ha i ansiktet.

 8. Nämen oj tack för alla tips, låter ju så enkelt och när man tänker ef ja varför ska man inte testa sådant

 9. Bra med tips. Jag brände mig rejält 2010 i spanien. Fy va ont det gjorde. Kunde knappt ligga i sängen eller att nåt nudda mig

 10. Herregud vad jag behövde det här inlägget idag. Trots 50 SPF solskyddsfaktor igår brände jag mig rätt illa på benen och i ansiktet. Har kört med en after sun-balm och druckit otroligt mycket vatten men måste trippa iväg och se efter vad jag har här hemma i skafferiet av det du nämner här över.

 11. Inget vidare att bränna sig men det kan hända den bästa 🙂
  Ute på vattnet är det riktigt lätt att göra det men skönt att du hittat något som fungerar.
  Hade ingen aning om detta tidigare, tack för tipset 🙂

 12. Så fin du är i den klänningen 🙂 Ja, det gör ont när man bränner sig. Jag håller mig gärna i skuggan om det går.

 13. Minns en sommar då jag brände mig så pass mycket att jag fick feber, det vsr riktigt läskigt. Hela kroppen kokades kändes det som. Önskar ja hade vetat om dessa superknep då. 🙂

 14. Usch jag minns när jag brände mig i maldiverna och fy va ont det gjorde och sen började det fagra i ansiktet o då skrapade jag bort det med fingrarna vilket relaterade att på fredagen den 13 när vi skulle hem så sved det i ansiktet son fan

Kommentera

Up ↑

%d