How the body? How the soul?

Hej Hej.

Jag läste en intressant artikel vilket ledde till att jag läste vidare om hur kropp och själ hänger ihop. Kropp och själ är som en tvåenighet. I Sverige när vi möts frågar vi ofta den vi möter om ”Hur mår du” eller ”Hur är läget?” Oftast slänger vi iväg ett svar som lyder att allt är bra och lika ofta lyssnar vi knappt inte på svaret om vi själva ställer frågan.

Hur kommer det sig egentligen att vi satt Är allt bra, hur är läget, hur mår du som en hälsningsfras som vi knappt lyssnar på svaret på? Hur skulle vi förhålla oss om den vi nyss hälsat på skulle svara ärligt och personligt? Svarar man ärligt till vem som helst? Knepigt eller hur?

2c

How the body? How the soul?

I Sierra Leone är människornas sätt att hälsa på varandra. ”How the body?” ”How the soul?” frågar man medan man skakade varandras händer. Vilket är att visa en djup förståelse för att vi  alla består både av en kropp och en själ. Livet går ju upp och ner så är livets gång. Ibland är vi starka och friska samtidigt som vi känner oss trötta mentalt och nedstämda. Frågan är om vi då mår bra? Visserligen mår kroppen mår bra – men att  svara ”självklart eller ja det gör jag” på frågan om du mår bra är inte riktigt ärligt. Har ni tänkt på det?

2maj2

Kroppen och själen hänger ihop. Oftast har de en förmåga att stötta varandra och med hjälp av den ena kan vi må bättre i den andra. Ett holistiskt tänkande eller ett helhetstänkande där kropp och själ hänger ihop.

”Ju sämre självförtroende man har, desto duktigare försöker man vara, och ju duktigare man är, desto större risk för att kollapsa.”

(GUY CORNEAU i boken ”Kroppen och själen i balans”)

Alltid dessa tävlingar, utmaningar, mål som vi ska uppnå och sträva efter på vägen mot lyckan av att på bli bekräftad och känna känslan av att lyckas. Hela tiden prestationer där vi alla ska uppnå något som är lite större än den som jag är just nu för denna stunden.

Fylla själen med positiva känslor.

Det är så viktigt att försöka fylla själen med positiva känslor och erfarenheter när den är ledsen. Kräv inte så mycket av dig själv eller andra. Lär dig att inte kräva så mycket. När vi bygger upp för stora förväntningar kring något eller någon blir vi lätt besvikna. Tänk inte så mycket. Alla tänker för mycket. Ibland gör vi oss ledsna med saker från det förflutna eller saker som ännu inte inträffat. Kropp och själ är en helhet och det är viktigt att odla vanor som ger god hälsa.

2a

”Kroppen är vårt mest värdefulla redskap och den vet oftast bättre än vi själva vet! Det gäller att kunna tolka dess språk.”

(SANNA EHDIN i boken ”Sluta kämpa – börja leva!”)

Tre pusselbitar för att få kropp och själ att jobba tillsammans.

Motion – En av de viktigaste sakerna i ett hälsosamt liv är att man med jämna mellanrum motionerar i någon form. Jag skulle vilja säga att det handlar om att vara i rörelse. Motion behöver inte vara att pressa sig till tusen när man ska få kropp och själ att fungera ihop utan att man är aktiv och rör på sig dagligen.

Kost – Givetvis är kosten en viktig del om man vill må bra. Undvik att småäta och stoppa i dig skräpmat. Försök att börja äta en sundare kost som just du mår bra av.

Sömn – Sömnen är även den oerhört viktig för hälsan.  Om man sover för lite är det något man bör göra någonting åt eftersom flera sömnproblem är något som kan leda till  andra hälsoproblem.

Om vi försöker få ordning på dessa punkter tror jag att vi kommit en bra bit på vägen för att få en jämn och bra balans mellan kropp och själ.

2b

kram_pa_er_58f7da332a6b22b61d320113

♥ ♥ ♥

 

21 reaktioner till “How the body? How the soul?

Lägg till

 1. A FINA DINA NAGLAR ÄR.
  ja o ja vill inte alltid säga nej ja mår skit så då säger men jodå allt bra. ändå . o lyssnar sällan så är de vi kansk ska börja fråga hur mår själen för så är det ju helt klart .
  Hoppas din själ hade en fin torsdag säger ja natti när det är dax kram

 2. Så bra tankar som jag absolut håller med om. Jag kommer på mig själv ibland att jag glömmer att fråha hur folk, men jag känner liksom om det inte är någon jag bryr mig om, varför ska jag? Jag vill ju inte veta egentligen.
  Mötte en gammal jobbarkompis en gång som frågade hur jag mådde. Jo bara bra svarade jag som alltid. Då tittade hon mig rätt i ögonen och sa, Sandra, hur mår du egentligen. När jag sen svarade att nja, det var ju inte så bra så svarade hon. Varför sa du då att du mådde bra när du egentligen inte gör det 😘 Då kände man sig faktiskt sedd ❤

 3. Så intressant att få läsa om hur kropp och själ hänger ihop. Jag tror att fråga hur någon mår är för att vara artig. Sen tror jag även att man inte vet vad man ska säga om någon säger att man inte mår bra. Stor kram

 4. Vilket intressant inlägg! Jag brukade svara ärligt när folk frågade hur jag mådde men jag har så gott som slutat med det nu.Dels slutade jag med det för att jag ansåg att jag inte orkade öppna mig så mycket för någon och dels för att det ledde ofta till många oönskade råd.
  Du har så rätt, det är alla delar som gör oss ”hela”.

 5. Måste säga att det var ett riktigt bra inlägg, älskar ju inlägg när man sitter och tänker efter efteråt.

 6. Ja men ellerhur visst svarar man direkt BRA då ngn frågar hur man mår, det stämmer ju inte alls alltid. Men många ggr tror jag det beror på att man inte vill ha följdfrågor och prata mer om det. bra inlägg och byggstenarna stämmer ju

 7. Jag bryr mig för mycket om andra så just nu måste ja tänka om lite. Älskar dina naglar

 8. Jag tänker ofta på alla slentrian-bra som kommer ut från mig och alla andra. Det har blivit mer en hälsningsfras än en faktiskt fråga, som du beskriver. Jag frågar i så fall hellre om hur läget är, eller liknande, som känns lite mer öppet.

 9. Sjukt snygga naglar ;D ! Haha ja man svarar alltid att man mår bra ! 🤣 slår aldrig fel ! Snygg jacka

 10. Det där har jag också funderat över. När någon frågar mig hur jag mår så svarar jag också ofta slentrianmässigt bra fast det kanske inte alls är bra. Intressant ordspråk från Sierra Leone. Något att fundera över.

 11. Det där har jag också funderat över. När någon frågar mig hur jag mår så svarar jag också ofta slentrianmässigt bra fast det kanske inte alls är bra. Intressant ordspråk från Sierra Leone. Något att fundera över.

 12. väldigt bra inlägg, där du tar upp väldigt viktiga saker, känner igen mig i det du säger om krav, jobbar för fullt för att ställa mindra krav på mig själv. då mina tidigare krav på mig själv gjort att jag i dags läget inte als har samma ork som tidigare . mycket bra inlägg <3

 13. Håller helt med dig om det du skriver i början av inlägget om att det blivit till en vana att fråga hur folk mår. Visst är det härligt att få den frågan och en känsla av att någon bryr sig men som du också skriver så har det blivit mer så att man inte ”vågar” svara ärligt utan man slänger in ett jo det är bra och sen är det inget mer med det… Standard konversationen bland oss studenter som jag pluggar med brukar vara:
  ”Hej, hur är det?”
  ”Jo då, trött. Själv då?”
  ”Ja typ samma”
  Och sen är det slut där.. Jätteroliga konversationer när man ser på det så här😂

 14. Så bra inlägg. De tre, motion, kost och sömn är verkligen viktiga. Håller med! Och man ska inte pusha sig för mkt utan njuta av livet 👌😁💓

 15. Fick mig en liten tanke ställbare där . Det var så idag när jag frågade granne. Om allt va bra . Sen frågade hon mig och ja sa ja, men igentligen modde jag piss illa och ville in till lyan lika fort 😂

Kommentera

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: