Elcertifikat bidrar till positiv energi.

thumbnail_97AEEEE96EA84556BA93EB4F94B8C1C1

Hej.

Jag pratar ofta och mycket om hur viktigt det är för mig att få ta del av positiv energi i mitt liv för att hitta balans och må bättre. Det är klart att jag är den viktigaste personen i mitt liv och den som ska styra mig genom livet. Om jag då gör så gott jag kan med mig själv just nu vad är då nästa steg? För det spelar inte så stor roll om jag ger mig positiv energi och jag sedan inte bidrar på något sätt för att rädda vår miljö.

elcertifikat_1860x700_0

Vad kan jag göra för att rädda miljön?

Jag skulle kunna börja duscha kortare och borsta inte tänderna under rinnande vatten. Jag skulle även kunna bli bättre på att dra ut mobilladdare som står och drar ström även när den inte används.  Men jag vill lära mig tänka större! Lära mig att tänka en liten del  av Greta Thonbergs alla kloka tankar.

Kanske till och med byta till miljövänlig el som är märkt med Bra Miljöval. El som ställer krav på att den är schysst både ur miljö- och klimatsynpunkt. Vi måste alla sträva efter att använda oss utav förnybar energi.

photo-1527157727683-e4779b1d466c

Vad är ett elcertifikat?

Vad är elcertifikat? Det är ett ekonomiskt stöd för producenter av förnybar el och har funnits i Sverige sedan år 2003. För varje 1 000 kWh (1 MWh) någon producerar har denne rätt till ett elcertifikat som utdelas av Energimyndigheten. Detta säljs sedan på en öppen marknad och de som säljer el är bundna till att köpa en viss mängd. Därmed får du som elproducent en extra inkomst som förbättrar lönsamheten för din till exempel solcellsanläggning. Elcertifikat är ett bra sätt att se till att ännu mer av elen som vi använder, kommer från förnybara källor.

Hur fungerar elcertifkat för mig som privatperson?

Göta Energi har hjälpt mig att reda ut begreppen om elcertifikat och att bli en klokare miljövän. Först och främst behöver vi känna till vilka energikällor som har rätt att tilldelas certifikat. Alla elproducenter av vindkraft, solenergi, geotermisk energi, vågenergi, viss vattenkraft, vissa biobränslen och torv i kraftvärmeverk har rätt att tilldelas elcertifikat. De som jag främst tänker på som alternativ för mig som villaägare är solenergi. Dags att börja prata miljövänlig el för en positivare energi.

Ha det bäst

♥ Kram ♥

” Inlägget är i samarbete med Göta Energi ”

13 thoughts on “Elcertifikat bidrar till positiv energi.

Add yours

  1. Så himla viktigt! Jag tror att de flesta inte tänker på vilken el de använder och hur det påverkar miljön. Tack för att du använder din blogg för att få andra att tänka om 🙂 Kram

  2. Med tanke på att det här med hållbar utveckling numera finns med i nästan varenda ämne jag undervisat i så känner jag hur det har påverkat mig också och så är det ju bra om man lever som man lär 🙂 Så jag tänker absolut på att använda miljövänlig el. Men visst är väl solenergi fortfarande väldigt dyrt?

  3. Oj oj oj, såntdär vuxna saker är jag glad över att jag inte har koll på ännu. Fy sjutton vad komplicerat det lät, heh<3 Men att byta till miljövänlig el och göra de mesta man kan för att vara så miljövänlig som möjligt lät så himla klokt och bra. You go <3 Hade jag kunnat hade jag helt klart kollat upp det mer, men har ingen el att byta tyvärr. Kram

  4. Vilka kloka tankar och vilket fint samarbete. Jag och familjen har precis bytt till miljövänligare el och det känns så himla bra i hjärtat. Det är något som vi jobbar aktivt med nu inför husbygget också. Hur vi ska kunna bygga hållbart. ÄLSKAR bilderna i inlägget också, är det du som har tagit dem? ❤️

  5. Smart! Jag började plocka skräp på vägen till förskolan härom dagen, mina barn blev frågvisa som få och det var himla skönt att känna sig som en grymt bra förebild.

  6. Jag försöker göra miljömedvetna val i en rimlig utsträckning (utan att bli fanatiker). På området el finns mycket att göra, men har tyckt att det är så komplicerat. Men hursomhelst skulle jag gärna vilja ha solfångare på taket.

  7. Jag duschar alltid alldeles för länge när jag vet att jag kan duscha snabbare . Måste säga att de dör va verkligen oxå fina bilder ❤️

  8. Göta Energi är toppen! Jobbade med att sälja elavtal åt dom för nått år sen så fick lära mig en hel del. Haft Göta Energi från dess till idag & är supernöjd 😊

  9. Vilket bra ide och tanke du har tycker det är bra tror att vi alla måste göra något för miljön så den både blir bra och bättre vi har bara en jord 🙂

  10. Det är ofta de små förändringarna som gör det 🙂 Ibland tror vi att det behövs stora förändringar och struntar i det, men om alla gör så gott man kan så blir det ju bra i slutändan.

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: