Häng med till Armémuseum.

Hej Hopp.

Jag var tidig in till stan igår eftermiddag innan det var dag för botox. För vem vågar chansa när SL är lika pålitliga som vad vet jag. När jag ändå skulle till Riddargatan och hade mer än en timma på mig bestämde jag mig för att göra en ”Titta på Stockholm” som jag brukar göra ibland. Armémuseum har jag aldrig besökt och knappt inte vetat om förrän Marcel var där förra veckan med skolan och tyckte det var bra.

Häng med till Armémuseum.

När jag först tänkte på Armémuseum tänkte jag mig coola vapen och strid. Gissa om jag blev överraskad? Museet var helt fantastiskt och skildrade Sveriges historia med alla krig vi varit delaktiga i men även hela samhället under dessa krigsår. Det som verkligen fångade mig var alla de miljöer som de byggt upp för att vi besökare skulle få en ännu större känsla och delaktighet i utställningarna. Har ni vägarna förbi eller en planlös dag gå och besök Armémuseum för det är mer än värt ett besök och så är det ett av alla Stockholms gratis museum.

5e

Vi samlas under fanorna.

Något som jag inte tänkt på tidigare är att fanor även i vår tid är stort och symboliserar olika samhörigheter. Som det så fint stod på flera ställen – Vi samlas under fanorna.

5f5g

Nu vandrar vi runt – Häng med ……

Varför blev Sverige en stormakt på 1600-talet? Hur försörjer man en armé på flera tusen soldater? Hur såg vardagen i fält ut under trettioåriga kriget?

5j

5k
Apotekaren förråd

5l5m5n5o

5p
Dessa sandalerna påminder med mina bröllopsskor.
5q
En bit av Berlinmuren som föll 1989. På denna delen står det Nitzer Ebb som var mitt ena favoband 1987 -1989. Jag har sett dem flera gånger och festat med dem. Därför var det stort att jag fick se just denna delen av muren.

5rr

5xx
Alltså jag kunde bara inte låta bli att förundras hur man tänkte med denna krigsuniform. Fniss!!!

5z5zz

Jag hoppade till…

Jag är inte så lätt skrämd men tre gånger medan jag gick runt i alla de underbara miljöerna hoppade jag till och blev på riktigt skrämd. Det var inte så många på museet när jag var där. Räddast blev jag när jag gick in i en sovsal på ett regemente och helt plötsligt hör något harkla sig och hosta till ordentligt. Då ser jag en man ligga i en av undersängarna innan jag förstod att han var en docka och allt var som det var tog någon läskig sekund. Lika illa var det när jag gick in i stallet och hästen plötsligt började sparka på hinken i sin spilta. Jag blev även lite rädd när jag såg en kvinna på balkongen som ropade till och det lätt som hon kastade ut dricka ur sin mugg. Hua Hua ….jag måste nog gå på fler spökvandringar eller börja titta på Skräckfilmer. Jag har på tok för många bilder på museet så det fick bli ett urval.

 

pusskram

 

 

18 thoughts on “Häng med till Armémuseum.

Add yours

  1. Måste säga att stämningen ser lite stel ut mellan kärleksparet där😉
    Jag älskar historia och museum och precis som dig så hade jag aldrig hört talas om detta så varmt tack för tipset!

  2. Men wow, hade ingen aning om att detta museum fanns. Älskar både museum och historia, en perfekt kombo ju!

  3. jag har faktiskt aldrig varit på varken armémuseet eller spökvandring! Spökvandring har jag länge velat gå på, men hittills har det inte blivit av! Kanske i sommar 🙂

  4. Vad spännande det lät på museumet vill absolut besöka och själv gå en vandring. Tycker dockor som är verkliga är sjukt läskiga!!

  5. Detta lät riktigt intressant måste jag säga.. Min pappa skulle verkligen älska det så måste tipsa honom om det nästa gång de är i storstaden!! Tack för tipset.

  6. Så kul med museum Detta har jag inte hört talas om tidigare, men verkar kul. Spökvandringar är så roliga att gå på, speciellt om dom gör det proffsigt.

  7. Vilket spännande museum! Jag hade faktiskt aldrig hört talas om det tidigare, men kan absolut tänka mig att ta en tur dit någon gång när jag är i Stockholm. Tack för tipset!

  8. Vilken historia vi har haft i Sverige och att vi har varit med om så mycket. Är inte den som går jättemycket på museum men detta skulle jag gå på. Historia är ju så intressant 🙂

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: