Så sugen på Bonnakringlor.

Hej.

Vakande i morse och var så vansinnigt sugen på Bonnakringlor. Trist bara att skafferierna saknande hjortronsalt.

17a

Är det något som jag verkligen tycker om från Bonnalandet så är det Bonnakringlor.
Jag tror att det var min morfars ”hemsamarit” som de kallades förr som introducerade dessa läckerheter för mig. När samariten varit där kunde jag och min syster sitta och mums tills fatet var tomt. Kul är att Tilda och Marcel gillar dem lika mycket som jag. så jag får nog gå till ICA under dagen och löpa med mig det magiska saltet hem.

17

Recept för er som vågar prova Bonnakringlor.

Ingredienser
8 dl rågsikt
2 msk socker
0,5 tsk salt
3 tsk hjorthornssalt
100 g smör
3 dl gräddfil

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Smula i smör och nyp in smöret i mjölblandningen. Häll i gräddfilen och knåda i hop till en deg. Dela i 24 bitar, rulla (10-12 cm) och forma runda kringlor. Häll strösocker i ett fat eller vid skål, lägg kringlan i sockret och se till att sockret sitter på hela kringlans översida, dvs den som är ner i sockret. Lägg kringlorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på  250° i ca 8 minuter.

7

33 reaktioner till “Så sugen på Bonnakringlor.

Lägg till

 1. Spännande, jag har nog aldrig hört talas om dessa kringlor tidigare. De ser mumsiga ut i alla fall! Hoppas du får med dig saltet hem idag så det blir några bakade. 🙂

 2. Det är alltid kul o läsa recept man aldrig hört talas om innan. Kul att du delar med dig av detta o att det fanns en bakgrund bakom

 3. Instämmer i kören här bland kommentarerna, jag har aldrig hört talas om det förut. Äter man dom som fikabröd? Jag har hamnat i en bakperiod för stunden så det är inte alls omöjligt att jag prövar på detta!

 4. Åh nu blev jag sååå sugen på kringlor, när jag var liten så bakade farmor alltid dessa & dem är mina favoriter ännu 😊

 5. Säger som de andra, jag har aldrig hört talas om sådana kringlor. Låter väldigt gott 🙂 Ska kolla med min bagare här hemma om han vet vad det är 😛

 6. Det här har jag aldrig hört talas om. Det låter verkligen både gott och spännande. Måste nog prova att baka sådana inom en snar framtid!

 7. bonnakringlor var något helt nytt för mig, aldrig hört talas om! Mycket duktigt av dig att ställa dig och baka när du blir sugen 🙂

 8. har nog aldrig provat dessa tidigare, men låter helt klart som om jag måste ta och göra det inom en snar framtid. MUMS! Vad äter man till? Är det typ som ett bröd med lite smör och ost eller är det en bulle? Så förvirrad, hahah <3

 9. Jag har aldrig hört talas om det 🙂 Är det fika eller mer matbröd? 🙂 Så roligt att dom också tycker om dom så mycket 🙂

 10. Åh, vad det både ser och låter gott.! Blir så sugen på att testa själv att göra dessa. 🙂
  Ja, hemsamarit – det var min farmors yrke med 🙂

Kommentera

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: