En dag med eftertanke.

Hej Hopp.

Har ni haft en bra onsdag? Min onsdag har inte varit så storslagen egentligen. Jag har funderat mycket på saker som kommit över mig. Några av alla mina funderingar kan jag dela med mig av får vi se om ni hänger med i mitt sätt att se på saker och ting.

Betygshets i årskurs 6.

Det var något nytt för mig kan jag säga. Wille är för gammal så han fick vänta tills 7:an som jag medan Marre fick betyg i 6. När Marcel gick i sexan och det var dags för betyg kan jag inte minnas att de killarna pratade betyg överhuvudtaget. De lekte, idrottande och hängde så som jag kan tycka barn ska göra. Jag kan inte minnas att Marcel och hans kompisar hetsade eller fick olika belöningar efter vilken betygsskala de hamnade på. Marre var nöjd och glad och så även vi föräldrar. Det gick bra för honom han gick ut 9:an med bra betyg och kom in på både den skola och det program han satte som första val.

Annat är det med dottern och hennes umgänge. De har pratat, jämfört, diskuterat och hetsat sig själva för att få topp betyg första terminen i årskurs 6. Att vår dotter är en tävlingstjej är ingen nyhet. Hon kom hem sur en dag efter att hon inte ansåg att läraren tänkte rätt betyg på henne och berättade att hon inte skulle ha elevens val utan ha idrott och gå ut ensam i skogen och orientera för ett högre betyg på den delen, blev jag både glad och lite tveksam. Glad för att hon var modig och ville försöka göra bättre men samtidigt tveksam för att hon inte kunde vara nöjd. Det är ju många betyg innan det bästa betyg som hon kan få ska sitta i betyget inför gymnasievalet. Idag kom dottern hem med betygkuvertet i handen och hon var mer än nöjd. Det är ju bra att hon redan idag vill kämpa och höja sig men stopp och stanna. Till årskurs 9 är det många år så ta det lugnt och se inte betygen på så blodigt allvar. Vi älskar dig lika mycket om det stått F i alla ämnen.

19f

Skänkte bort mina poäng.

Idag gjorde jag en god gärning och skänkte bort mina samlade poäng på mitt Scandic kort som skulle gå ut på nyårsafton. Det kändes bra att skänka bort dem till Rädda Barnen istället för att låta dem brinna inne.

19cc

Magi eller trolleri med pepparkaksdegen.

Jag bakade ut de sista delarna till vårt pepparkakshus idag. Så imorgon blir det till att sätta ihop taket och förstukvisten. Hoppas nu bara att allt håller så det funkar som det ska. När jag skulle städa undan på bordet efter mig och lyfte på bakplåttpapperna hade de små degbitarna format ett R som i Rytterlund eller R som i vad då? Vas betydde det lilla R:et?

19e

natti

Kramis

 

 

21 thoughts on “En dag med eftertanke.

Add yours

 1. Jag har ju tänkt att bli lärare, men tycker den här jävla mega pressen ungarna har idag är helt sjuk!! Precis som du säger så tidigare pratatdes det inte alls som betyg som de gör nu. Inte bra de får den pressen o sttessen så tidigt tycker jag!

  Förövrigt- fint av dig att ge bort poängen

 2. Jag tror det är skillnad på killar överlag när det kommer till betygen! Tjejer o duktighets syndromet kontra killar och tuffhetsstämpeln spelar in. Även bemötande etc. frågar du mig tycker jag åk 6 är förtidigt med betyg

 3. Helt sjukt vad tidigt de börjar med betyg, barn borde ju få vara barn öite lite till och 1 år gör stor skillnad på dem. Så jobbigt att hon inte kan vara nöjd, samtidigt som det är en bra egenskap för kommande betyg ❤

 4. Får barnen betyg redan i årskurs 6?! Det visste jag inte. Betyghetsen ska man inte ha när man går i 6an. Så fint av dig att skänka poängen till rädda barnen. R måste vara rytterlund

 5. Jag måste hålla med dig, tycker det är för hård press på ungarna redan i tidig ålder. Men klart är det bra hon kämpar redan nu och får bra betyg. Härligt att hon är nöjd 🙂 Ha en fin dag

 6. Oj betyg redan från sexan. Här har vi från sjuan. Men det är så tråkigt med den där betygshetsen som man ser. Minns när jag gick i skolan. Det var alltid mer fokus på vad grannen fick för betyg än vad jag själv hade. Så vill jag inte att det ska vara egentligen.
  Coolt att degen formade ett R. Tänker också Rytterlund. Vad annars liksom. 🙂

 7. Jag blir tokig på betygshetsen. Det har väl varit på tapeten om betyg ska finnas ännu tidigare? Tycker inte det finns något positivt med det egentligen.
  Så fint att ge alla poäng till Rädda Barnen! 🙂

 8. Just det, mina poäng går också ut och jag har måååååååånga!!! Tack för tipset. Ja du, betygen, jag vet inte vad jag ska säga. Trist när det blir hets och inte en sporre för barnen.

 9. Fint av dig att skänka poängen, det är verkligen helt sjukt att betyg sätts så tidigt. Det viktiga är ju att du har en ”examen” i nian och en examen i gymnasiet, om du har E eller A är skit samma.

 10. Angående betygshetsen så håller jag med dig! Min dotter går också i 6 an och de jämför sig med varandra och stressar massor över betygen. Jag tycker att det är för tidigt!!

 11. Känner igen pressen. Här i Tunisien är det betyg från första klass som gäller. De har haft nationella prov varje år sedan de startade skolan så vitt jag minns. Hets, stress, tårar. Är så trött på eländet..

 12. Åh så himla fint gjort av dig att ge bort dina poäng, det är helt underbart att kunna hjälpa någon annan människa sådär. Tycker verkligen det är för hård press på barnen, tyckte det var hårt när man själv gick i skolan och nu känns det som att det är ännu värre 🙂

 13. Om inte jag är ute och snurrar helt fick jag betyg i mellanstadiet. Det är väl alltid bra att få ett omdöme, men tyvärr kan det förstöra en hel del för unga idag då det bara är betygen som räknas.

 14. Åh det första jag tänkte på låt henne inte springa ute i skogen själv, så läskigt med allt som händer runt om….
  Ska bli så spännande att se hur fint ert hus blir eftersom vi har följt samma ritning 🙂

  Ha en fin dag,

  kram kram

 15. Vad fint av dig att skänka poäng till ett bra ändamål. Jag tycker att betygshetsen idag är helt galen, det gör att olika stressrelaterade symtom kryper ner i åldrarna. Nä, gärna uppföljning och koppling till måluppfyllelse men inte betyg före högstadiet.🌸💕

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: