Lucka nummer 11 – Kajsons julkalender.

Halloj.

” En gång när jag gjorde slut (eller blev dumpad)”

Lucka nummer 11 handlar om när jag gjorde slut. nu tänker inte jag tolka temat som jag tror att ni flesta kanske gör utan när jag gjorde slut med mitt arbete som förskollärare. Inte kan man väl göra slut med ett yrke – jo det kan man om man som jag kommer till en sådan punkt i livet att yrket och alla de drömmar, roliga händelser och inspiration plötsligt tog slut.

Dumpade yrket.

Det var vad som hände med mig och mitt älskade yrke som förskollärare. Jag valde att utbilda mig till förskollärare och ateljerista efter många år i förskolans värld som utbildad barnskötare. Tanken på att läsa vidare till förskollärare väcktes när jag jobbade i Axelsberg. En enhet där arbetet inom förskola var galet roligt och proffsigt. Jag kom till en punkt där jag behövde vidare utbilda mig för att min erfarenhet, nyfikenhet och kunskap behövde en lärarexamen på pappret.

Utbildningen var fantastisk och jag lärde mig massvis, jobbade 2 dagar i veckan och slet med mina studier de andra. Efter min utbildning valde jag att sluta i Axelsberg för att resorna 5 dagar i veckan blev för långa. Jag valde att jobba som förskollärare i min del av Stockholm. Efter några år och ännu en utbildning till ateljerista fick jag en tjänst som det. Det var så roligt men tyvärr tyckte den kommunen att det blev för dyrt och vi som arbetade som ateljeristor skulle nu in på vanliga hemvister eller avdelningar. Plus gå ner i lön. Då såg jag min chans att byta in till stan. Jag som är en stadsråtta och längtat tillbaka varenda dag efter Stockholm sedan vi flyttade därifrån.

Lyckan  blev Olyckan.

Förskolan med det fina namnet i samband med dess flytt in i helt nya lokaler. Som vanligt målade upp en mycket finare verklighet än vad den var. I samma sväng som jag skulle börja skulle vi vara sammanlagt 4 nya fsk och 4 nya bsk. Den sanningen var bara en dröm. Fyra förskollärare var anställda men med helt olika startdatum. Väl på plats visade det sig att vid starten i april skulle vi varit 2 nya fsk och 4 bsk som alla tidigare skulle arbetat i teamet så var det inte. Förskolläraren som jag skulle börja med var inte klar med sin utbildning förrän så hon kom i augusti. Två barnskötare av dem på pappret var långtidssjukskrivna. Ingen av dem såg jag någon gång till. Alltså på golvet med en nyinskolning av 10 nya små barn plus 14 redan inskrivna skulle Jag som ensam förskollärare få båten att inte sjunka med 2 barnskötare varav den ena blev sjukskriven någon vecka in och den andra inte hade tillräckligt god svenska för att arbeta i förskola tyckte jag. Ni förstår ju själva hur allt blev ….oändliga timmars övertid och hemplanering.

11d

När väl hösten kom och vi bytte hemvist och skulle upp på övervåning med då 2 – 3 åringar som vi skulle dela i två grupper kom nästa stött. Fortfarande ensam förskollärare efter någon vecka då det visade sig att hon som var anställd inte var kompent nog för yrket och fick gå med omedelbar verkan. På barnskötare fronten var 1 utbildad av 4. De fyra barnskötarna byttes ut lika fort som jag bytte trosor. Ledningen blev såklart stressade och pressade lika som jag. Fina Lyckan blev Olyckan. Allt vad den glädje, lust och positivitet som jag känt för förskolans värld fullständigt sönder. Jag sov inte och grät mig till sömns varje natt. Utmattningssyndromet slog ner mig totalt.

Jag gjorde det – jag gjorde slut med förskolläraryrket.

Jag kastade bort en tung sten från hjärtat. Fortfarande gör det ont i hjärtat när jag tänker på hur allt blev .Många var vi som trodde på Lyckan men alldeles för snabbt blev Lyckan, Olyckan. Många var vi som kom och hoppades och trodde på att det här var en speciell plats med ett så fint namn. Jag lämnade Lyckan med en tår i ögat trots allt. Hur kunde det bli så illa så att alla tog sina kappor och gick där ifrån?

11b

Svaret är idag enkelt – Förskolan i Stockholm har vuxit för mycket, mycket mer än vad utbildad personal finns att till gå. Förskolan behöver utbildad personal som alla andra yrken. Förskolan har liksom skolan en läroplan som ska följas då krävs kompetent och kunnig personal. Rätt person på rätt plats. Personalen måste få tillgång till all den reflektionstid och samverkanstid som de har rätt till. Tillräckligt med personal och framför allt en proffsig ledning. Jag får idag ofta ont i magen när jag ser förskolegrupper ute i samhället och pedagogerna bara skriker, skäller eller drar runt de småbarnen. Den förskolan vill inte jag ha.

” En gång när jag gjorde slut med mitt yrke – mitt älskade yrke förskollärare ”

11c

Vad är Kajsons Julkalender då?

Jo – varje dag 1-24 december öppnar alla vi bloggare en lucka med gemensam rubrik för fri tolkning. Tanken är att ni läsarna ska kunna klicka in på sina favoritbloggar och se samma lucka öppnas men med varje bloggares personliga tolkning (och för dig som bloggare är det en chans att skapa personlig content med valfria bilder och text men med en liten extra kick i baken och inspiration från julkalendern.) Dessutom kan man ju förbereda och förinställda sina inlägg redan nu vilket gör att ni har ett inlägg per dag färdigproducerat i december så att ni kan lägga tid på att baka julgodis och dricka glögg med vännerna i lugn och ro. Smart va?

Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

pusskram

9 thoughts on “Lucka nummer 11 – Kajsons julkalender.

Add yours

  1. Oj det låter preciiiiiiiis som förskolan jag jobbade på mitt inne i stockholm för några år sen.. Så fint på ytan och pappret men total kaos bakom kulisserna.
    Jag var oxå med vid uppstarten och det kändes så bra… men blev bara pannkaka!!
    Jag fortsatte dock inom förskolan men någon annanstans, men jag förstår att du inte pallade mer. Förskolan är en rolig men väldigt slitsam arbetsplats.

    Kram kram

  2. Oj alltså herre gud. Jag förstår att du var tvungen att dumpa ditt arbete. Det där låter helt otroligt sinnessjukt. Så dålig planering och organisering. Jag hade blivit mörkrädd om det såg ut så på vår förskola

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: