Har ni börjat se över era uppvärmningssystem?

”Inlägget är i samarbete med Bygghemma.se”

Hej.

När jag och min syster växte upp och var tonåringar stod vi i duschen i timmar vilket gjorde vår kära pappa allt annat än glad. Givetvis för vi tog slut på allt varmvatten så han oftast fick duscha kallt. Men också för att det rann ut alldeles för mycket pengar såklart. I dag får vi väl säga förlåt ♥.

I samband med att R och jag totalrenoverade vårt hus valde vi även att borra bergvärme. En bra men i stunden en kostsam investering. Jag tänker att man kanske inte behöver ta i från tårna bara för att man vill sänka sina kostnader och värna om miljön på bättre sätt. Statens Energimyndighet har räknat ut att en familj på fyra personer använder ca 3500-6500 kWh energi/år till varmvatten. Många familjer har säkert redan varmvattenberedare. Några kanske funderar på hur länge de håller och om de snart behöver bytas ut. Bygghemma.se har lärt mig att det finns stora pengar att spara på att ha en modern beredare. De gamla beredarna kan ge stora energiförluster. Isoleringen i en gammal beredare är ofta dålig och du har alltså mycket att vinna på att byta ut din beredare till en nyare variant.

Har ni börjat se över uppvärmningssystemet i ert hus?

Nu pratar jag mycket om varmvattenberedare och många kanske funderar på vad den gör för uppvärmningen i era hus. Det ska jag berätta det är en apparat som används för att värma vatten som ska användas till dusch, tvätt, bad och liknande. För att använda en beredare behövs en värmekälla så som värmepump, gasol, elpatron, fjärrvärme, olja eller naturgas.

Tre typer av beredare:

  • Genomströmningsberedare, där vattnet värms av växelvärmning när det strömmar igenom beredaren på väg till tappstället.
  • Förrådsberedare, där en viss volym vatten hålls uppvärmd och ackumuleras för att finnas tillhands vid tappning.
  • Beredare med plattvärmeväxlare.

Finns det pengar att spara och hur väljer man rätt?

De allra flesta varmvattenberedarna monteras direkt på väggen men det finns olika varianter och det är viktigt att du tittar igenom sortimentet om du vill hitta den beredare som passar just ditt hus bäst. Mitt tips och råd är att kontakta Bygghemma.se som kan allt om olika uppvärmningssystem och enkelt kan visa på vilket alternativ som skulle passa bäst för just ert hus. Ni ser ju själva hur olika varmvattenberedare kan se ut – de finns i alla former och modeller med olika styrkor och förmågor.

bygghemm

Det finns stora pengar att spara på att byta till solvärme om du ändå är i tankarna med att byta beredare. Hos Boverket kan ni  söka bidrag för solenergisystem. Sånt gillar ju de flesta av oss att få ner kostnaderna lite extra eller hur!

d903ce54-a37a-4ec5-b2a0-39e5cc2e3656

 

”Inlägget är i samarbete med Bygghemma.se”

 

 

 

 

2 thoughts on “Har ni börjat se över era uppvärmningssystem?

Add yours

  1. Jag bor för tillfället endast i hyresrätt, och behöver inte fundera ännu på sånt, men i framtiden kan det vara bra att veta vad man skall vända sig till! 🙂

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: