Varför ger skogen sånt lugn?

Hej.

Det regnar så det smattrar på fönsterrutorna men det gör mig ingenting. Jag sitter i min favoritfåtölj med nytt thé och ljus tända med datorn i knäet. Känner mig ganska nöjd med mig själv idag. Massor har jag hunnit fixa med och det känns som det är ordning på torpet så att säga.

Hittade en ny plats.

Ni som följt mig ett tag vet redan att jag älskar skogen. Där kan jag vara mig själv och hämta kraft. För mig finns det ingen plats som är så avkopplande som skogen. Det sägs ju att skogen kan läka alla sår, så kan det säkert vara. Skogen sägs kunna läka oss från utbrändhet och stora trauman enligt skogsforskaren Ann Dolling som jobbar på att också få det vetenskapligt bevisat. Dolling är övertygad om att skogen kan läka.

26ddd

Varför ger skogen sånt lugn?

Jag tycker om att vara ute och är född till ett utebarn som man sa förr om de barn som älskade och kanske till och med kunde bosätta sig utomhus. I samband med min utmattning fick jag första gången tipset att ta en lugn promis i skogen 30 minuter några dagar i veckan. Dolling säger att, skogen är en så avkopplande och återhämtande miljö, då den inte ställer några krav. Så sant – skogen ställer inga krav. I skogen kan du vara som du vill.

”Det som händer när vi är i skogen, är att vi bara kan vara och det är något som hjärnan känner igen – därför mår vi bra av att vara där. Att få vila alla sina sinnen i något som inte kräver något av dig, det är det som är det läkande.” (Dolling, Ann,  JP.se)

Jag läste någon gång när jag gick på rehab om en terapigrupp som använde sig av skogspromenader som behandling. De började varje session med att gå baklänges på stigen innan de vändes sig om och gick in i skogen. På så sätt skulle de lämna civilisationen bakom sig. Spännande tyckte jag. Vem vet jag kanske ska testa att gå baklänges och hoppas att jag inte snubblar över något första biten in i skogen nästa gång????

26d

puss1

6 thoughts on “Varför ger skogen sånt lugn?

Add yours

  1. Jag känner precis samma sak angående skogen. Blir otroligt lugn i själen av att befinna mig i naturen och då särskilt av den tystnad som finns där. Befinner mig på vårt landställe just nu. Vi har ett hus på en egen ö i Värmland mitt ute i skogen. Här är det så tyst och lugnt att man kan höra sina egna hjärtslag. Så otroligt rogivande!

  2. Skogen är helt fantastisk! Man mår alltid så mycket bättre när man har varit i skogen! Jag burkar jogga i skogen och det finns inget bättre 🙂

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: