Vad är det för fel med lathet?

Hej.

En av mina planer idag var att ge mig ut på en lång promis i skogen. Första planen var att åka till Trosa och bada men Tilda sov över hos en kompis. Sova och sova  – de skulle sova på vännens studsmatta men var istället vakna hela natten. Så att ta med henne på en badtur var inte att räkna med.

Första planen sprack och så även andra. Visst gav jag mig iväg på promis men jag gick bara minisvängen som jag kallar den för att det var såå varmt och klibbigt i skogen. Inte alls så skönt som jag hade önskat. Så jag gav upp och gick hem och landade i solstolen med ljudbok i lurarna istället. Lathet?

10c
Syster som är inne på vad det betyder när man finner eller stöter ihop med fjädrar på olika platser: Vad betyder det när jag höll på att kliva på denna?

Vad menas egentligen när man säger att någon är lat?

Lathet har alltid betraktats som ett personlighetsdrag att skämmas för.Varför kan man undra? Hela vårt samhälle bygger på arbete och flit och de som inte är beredda att svettas  eller ta i för att dra sitt strå till stacken väcker ofta omgivningens förakt. Enligt psykologer är lathet en myt. Lathet handlar i stället om dålig självkänsla och bristande motivation. Tidningen Psychology Today har listat ett par motivationsrelaterade problem som döljer sig bakom begreppet lathet. ”Det handlar om brist på självförtroende och självkänsla. Den ”late” bär på ett starkt tvivel gällande sin egen kapacitet, och väljer därför att undvika eller skjuta upp aktiviteter som ligger utanför den absoluta komfortzonen.” Det kan också vara så enkelt att vi är  ointresserade av arbetsuppgiften att vi inte förmår oss själva att utföra den. Jag blev helt enkelt ointresserad av att gå i värme och förmådde inte mig själv att övertyga mig, så visst finns det lite sanning i ovanstående påståenden.

1ob
Astrid Lindgren var nog den klokaste jag vet.

Latade mig i solstolen.

Bästa sättet att komma igång är ju att ta allt i små steg och inte sätta för höga och svåra mål. Så visst är jag på gång när det blev en kort promis. Imorgon kanske jag tar långa svängen och känner mig stolt som en tupp igen.

10e

Vild hallonen är mogna.

I  år har vi fått mycket hallon och vinbär vilket är så mysigt. Sommar på riktigt när man går runt i trädgården och mumsar mellis genom att plocka bär. Me Like på den!!!

10d

7

 

 

 

 

12 thoughts on “Vad är det för fel med lathet?

Add yours

  1. Oj sova på en studsmatta, då hade jag nog också haft svårt att sova, fniss Ja man måste få lata sig med

  2. Ville också sova på en studsmatta när jag var liten, kunde somna där under dagarna så mysigt, ha en fin dag😊

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: