Får vi lägga den på vår instagram?

Hej.

Först och främst vill jag säga att jag inte tänker hänga ut någon men jag vill göra en markering och visa på att sociala medier är marknadsföringskanaler för både privatpersoner och företag. Marknadsföring kostar pengar, tid och energi. Jag tycker fortfarande att företaget är trevlig och kommer garanterat besöka dem flera gånger igen. Men….härom dagen fick jag ett meddelande på Instagram som egentligen var trevligt.

” Hej Kamilla, vilken fin bild på ………. Får vi lägga den på vår instagram?”

Superroligt såklart när något företag man besökt eller taggat på instagram hör av sig vill använda sig utav en av mina bilder som jag fotat och har på min egen instagram. Hmm tänkte jag, de tycker att min bild är så bra att de vill använda den på sin egna instaprofil för att locka besökare och marknadsföra sig. Det är ju nämligen så det går till med marknadsföring på insta att företag säljer sin verksamhet med fina bilder med eller utan kända personer för att locka och göra sin verksamhet intressant.

Min fråga blev såklart vad jag skulle få i gengäld för att ge bort min bild till ett företag. Nu vet jag också att mina bilder på de sociala medierna inte bara ägs av mig längre efter att jag publicerat dem. Det som gjorde mig riktigt irriterad var och är fortfarande att svaret blev.

”Vi brukar tagga våra gäster som cred för bilden. Ha det fint”

Okej, om jag varit fotograf på riktigt och inte bara en hobbyfotograf och haft i uppdrag att fota en bild till företagets sociala medier hade jag både fått och tagit betalt för bilden. Företaget kontaktade mig angående en av mina bilder som de tyckte om och ville använda sig av på sitt eget konto på instagram. I stort sett vill de ha något som jag skapat och själv är nöjd med. Att inte ens på min fråga vad får jag av er om ni får en bild bli erbjuden en gratis lunch är nästan pinsamt. Svaret från företaget blev att de tackade för sig och önskade en trevlig kväll.

Så funkar det inte för mig och inte för många andra heller som också är aktiv på sociala medier. Jag är både glad och stolt över mig själv att jag inte sålde varken mig själv eller @kamillaskamera gratis. Utan ser hela situationen som en bekräftelse på att jag är en ganska bra fotograf som tar en del hyggliga bilder.

17a

Stå på er alla och sälj er inte för strunt summor bara för att få synas lite extra en liten stund.

Kram Kram.

 

10 thoughts on “Får vi lägga den på vår instagram?

Add yours

  1. Helt rätt. Dom vill ju köpa din bild,och en länk är ingen bra betalning.Det spelar ju ingen roll om du egentligen försörjer dig på det där eller inte. Skulle alla hobbyfotografer börja jobba gratis skulle många som försörjer sig på att fotografera bli arbetslösa – för varför skulle företagen anlita någon om det finns folk som ger bort samma sak gratis?

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: