Syrenvatten på G.

 

Hej Hej.

Har ni haft en bra tisdag så här långt? Jag har haft ont i skallen hela dagen. Misstänker att det är för att jag sov dåligt i natt när jag var iväg och hämtade hem W från studentfest.

Syrenvatten på G.

Idag läste jag om syrenvatten medan jag låg i solstolen. Syrenvatten som inte bara är fantastiskt fint att servera utan även ska ha hälsofrämjande effekter så som febernedsättande. Väl värt att prova om man skulle kännas sig febrig i syrentider. Jag har såklart fixat en flaska med eget syrenvatten till oss här hemma. Det ska bli spännande att smaka och se om vattnet har någon smak av syren imorgon.

Jag plockade av två klasar som jag sköljde av i klart rinnande vatten. Vattnet ser fräscht och festligt ut. Visste ni att syrenblommor är ätbara. De går bra att dekorera en sallad med eller en kaka.

IMG_E0488IMG_E0490

Saker jag inte visste om syrener.

IMG_E0472

 • Inom folktron förknippas syrener med vidskepelser. En av de vanligaste är att personer födda mellan 23 och midnatt skulle kunna se spöken i blommande syrenbuskar under just den tiden på söndagar. Lite små roligt med tanke på att jag tyckte mig se ett ansikte i syrenhäcken igår. Då var det inte söndag och jag är född 17:36. Men visst tror jag på vidskepelser så någon stod i vår vita syrenhäck igår den saken är klar.

 

 • Enligt blomsterspråket betyder syrenen ”trogen syskonkärlek ägnar jag dig”.

 

 • Av alla syrener är det dem lila blomman som doftar starkast.

IMG_E0474

Syrensaft.

Jag hittade ett recept på Syrensaft när jag läste på om syrener efter att jag gjort syrenvatten. Imorgon eller på torsdag vet ni vad jag kommer göra – syrensaft.

——————

20 portioner – Svalkande, svagt syrénlila dryck. Späd efter tycke och smak.

Ingredienser.

 

 • 40 st klasar blå bonnsyrén
 • 2 liter vatten
 • 2 kg socker
 • 2 st citroner
 • 50 gram citronsyra

Gör så här.

 1. Lägg först syrénklasarna på vitt papper, för att ev. svarta kryp skall trilla av, och sedan i ren hink. Koka upp vattnet med sockret och häll det hett över blommorna.
 2. Borsta citronerna väl och skala eller riv av det gula. Dela frukten och pressa ur saften. Blanda ner citronskal, citronsaft och citronsyra i syrénhinken.
 3. Täck över och låt stå svalt 4 dygn. Rör om två gånger varje dag.
 4. Fyll på rena, kalla flaskor. Förvara svalt. Går också utmärkt att frysa!

5nn

KRAM

 

 

16 thoughts on “Syrenvatten på G.

Add yours

 1. Kanderade syrener har jag provat men inte syrwnvatten. Vi ska åka till gården i kväll och om syrenerna börjat blomma där så plockar jag hem lite och provar !

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: