Vart är Sverige på väg?

Hej.

Nu i dagarna har det diskuterats livligt i media om att Försäkringskassans handläggare får mer i plånboken om de nekar fler personer sjukpenning. Ärligt talat så orkade jag inte ens ta till mig det som sas eller stod i tidningarna och på nyheterna. Jag har haft ganska mycket med mig själv och min egen resa mot ett friskare JAG.

IMG_9001.JPG

Behövs läkare på samma sätt längre?

Om vi blir sjuka så går vi till läkaren som gör en bedömning utav varje patients hälsotillstånd. Ibland sjukskriver läkaren patienten för att hen gör bedömningen att denne inte är arbetsför just nu eller delvis inte. En läkare som träffar patienten, tar prover, undersöker och gör en allmän bedömning. Precis som det ska vara eller som det varit i alla tider.

Nu har det gått en månad sedan vi Muppar i grupp F1750 avslutade vår rehab på Brageé Kliniker. Vi talar med varandra och stöttar via vår chattgrupp som ofta går varm. Vi har några tillfällen kvar att ses på rehab framöver vilka jag tror vi är många som längtar efter. Under rehab var vi i en skyddad bubbla av teamet runt oss. Vi hade varandra och vågade vara och känna precis det vi kände där och då. Vi var trygga med andra ord. Inte visste vi där och då att tiden efter rehab skulle bli enormt jobbig. Helt plötsligt var vi villebråd igen. Vi fick tampas med arbetsgivare som inte förstår sjukdomen. Läkare behövde vi återigen möta och öppna upp oss inför. Försäkringskassan skulle godkänna att vi faktiskt var sjuka fortfarande och nu skulle öva allt vi lärt oss på egen hand.

Vad blir läkarens roll i mötet med försäkringskassan?

En av mina Mupp kompisar skrev på sin blogg om att sjuka blir utkastade i händerna på ett gäng hyenor – försäkringskassan, sjukvården och våra arbetsgivare. Jag kunde inte sagt det bättre själv. Utkastade är precis vad flera av mina Mupp kompisar fått erfara redan. Det är här jag ställer frågan till FK och Sverige. Om en läkare sjukskriver en patient gör väl inte denne det för att det är roligt utan för att läkaren anser att patienten inte är arbetsför, eller? Försäkringskassans roll är i detta fall inte att kliva in och köra över läkarens kompetens och kunskap genom att neka sjukpenning. Lika korkat som att den blinde skulle köra taxi. Jag förnekar inte att FK är kunniga i sjukförsäkringssystemet men den medicinska bedömningen måste göras av en läkare som träffat patienten. Flera läkare ska ha tvivlat på systemet och ifrågasatt sitt eget yrke efter att Försäkringskassan kört över läkarnas läkarintyg.

20g

Flera av mina Mupp kompisar har blivit nekade sjukpenning från FK. Snälla FK jag som lärare och utan medicinsk utbildning kan se att flera av dem är långt ifrån friska nog till att återgå i arbete ännu.

Vart är Sverige på väg? Så här kan vi inte ha det.

Kram.

4 thoughts on “Vart är Sverige på väg?

Add yours

  1. Ja fy 😞. Minns när jag i mitt utmattningssyndrom 2016 där jag jobbat mig sjuk som lärare, låg och stirrade in i väggen. Orkade inte äta, inte umgås och kunde inte skratta. Samtidigt som man ligger där och kämpar för att bli frisk är man livrädd för att försäkringskassan ska säga att du måste jobba. Läkarna som berättar om att man är sjuk mot FK som vittnar om något annat. Jag hade ”tur” denna gång fick min sjukskrivning. Men i gruppen jag var med i på FB var många utslängda och ledsna. Människor som till slut saknar både FK, jobb och a-kassa på grund av diverse sjukdomar.

    Jag vet hur man skriver IUP, åtgärdsprogram och kartlägger barn. Detta gör jag med eleven i närheten och med fokus på hen. Försäkringskassan bedömer utan att möta personen. Jag undrar hur det sett ut i samhället om lärare likt läkare blivit av med sin rätt att bedöma?

  2. Det är så sjukt och måste dessutom vara olagligt väl?. Försäkringskassan sitter tyvärr i kläm mellan oss sjuka och regeringen, deras budget räcker inte så man förstår att de blir desperata. Men det är så vidrigt att sparka på de som redan ligger ner. Det måste finnas bättre sätt. Jag testade att arbetsträna på 25 % men det blev för mycket och på möte med läkare, FK och AF sa jag att jag gärna ville fortsätta arbetsträna men på mindre än 25 %. Men se det gick inte alls, jag var tvungen att klara av minst 25 % för att höra till AF så då blev jag helt sjukskriven igen. De måste sluta ha mallar som man ska passa in i, det är väl bättre att se till individen och anpassa därefter. Hade jag fått få ner till 10-15 % hade jag kanske varit uppe i full arbetstid nu och FK hade sparat in pengar. Det känns så stelt och byråkratiskt allting.

  3. Man kan undra vad som händer, i dagens samhälle får vi inte vara sjuka och rehabiliterar oss för att sen kunna gå ut i samhället, tron på systemet som ska skydda oss försvinner sakta men säkert 🙁

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: