Ta fast energitjuven!

Hej.

Har ni några energitjuvar i er närhet? Ni vet de som tar all energi, lust och ork ni hade från början genom sitt sätt att vara. Egentligen borde det inte vara så svårt att ta fast dem genom att säga nej eller stopp. Att säga stopp och nej är jag helt kass på. Varför får just jag så många tjuvar i mitt liv? Jag lyssnade nyligen Upptäck och skydda dig mot nergitjuvar” av Ingalill Roos, en fantastisk bok som lärde mig mycket om mig själv som människa. Hur som helst menar Ingalill på att energitjuvar närmar sig personer som inte är försvarsinställda och de som vill väl och inte tror att människor vill göra någon illa. De som ska rädda hela världen lite som jag.

11a

Jag som vill väl.

Jag har alltid varit den som gått genom eld för att kompisar, barn i mina förskolor och nu även på min skola ska få rätt må bra och lyckas. Till min egen nackdel nu med facit i handen – utmattningssyndrom blev resultatet. Vår andningscoach på Bragée ”Ben” pratade här om dagen om att vi inte kan bli friska om vi hela tiden ska läcka energi. Vi läcker energi så fort vi velar och inte säger stopp. Inte gör en sak i taget i den takt som passar oss. Energin ska läggas på en sak i taget för att inte hela tiden droppa energi på andra saker och måsten.

Pling…jag är en av dem som hela tiden läcker energi. Jag som velat multitaska hela tiden, haft alldeles för mycket på G på samma gång, alltid haft alla dörrar öppna för de som behövt min hjälp eller sällskap. Jag har liksom bjudit in alla energitjuvar. Nu däremot har jag börjat stänga dörrar till min mottagning. Från och med nu behöver man knacka på eller så knackar jag på hos dig.

Ta fast energitjuven.

Energitjuvar tar andras energi och vad de själva behöver, utan att känna dåligt samvete, ånger eller skuld. De tjuvar energi för att själva få en ”energikick”. Tjuvarna avreagerar sina inre spänningar på andra. De tar andras energi vilket resulterar i att energin rinner ur hela kroppen och man blir tung och trött. Hur känner man igen en energitjuv?

Tecken på att du är kapad av en Energitjuv:

 1. När ni umgås blir du alltid trött och känner dig olustig.
 2. När du berättar något om dig själv får du inga följdfrågor.
 3. Du får ta emot negativa kommentarer, och när du försöker konfrontera hamnar energitjuven i försvarsposition.
 4. Allt syre i rummet blir som uppslukat när hon eller han kräver att vara i centrum för allas uppmärksamhet, bekräftelse och beröm. Försöker någon bryta in höjer personen bara rösten.
 5. Din vän säger nej till förslag hon eller han själv inte kommit på. På så sätt bryts din initiativkraft ner.
 6. Det går inte att ha en dialog. När du försöker ta upp saker till diskussion blir personen arg, tyst eller flyr därifrån.
 7. Din vän tycker gärna synd om sig själv och ser gärna sig själv som ett offer för omständigheterna. På det sättet vinner energitjuven sympati.

Källa: Boken Upptäck och skydda dig mot energitjuvar på en timme av socionomen och samtalsterapeuten Ingalill Roos.

25g

Puss & Kram.

15 thoughts on “Ta fast energitjuven!

Add yours

 1. Aj fy. Det här känns igen. Jag har verkligen försökt att bryta all kontakt med de personer som tar all min energi, men energitjuvarna vet PRECIS hur dom ska göra för att komma åt en ändå och det gör ont. Precis som du skriver, det slutar med att man får depression och utmattningssyndrom. Jag tycker detta inlägg var väldigt intressant. Tack Kamilla för att du delar med dig. <3

 2. Vilket bra inlägg. Är så jobbigt med folk som tar all ens energi och gör att man känner sig irriterad mest jämnt och ständigt!

 3. Ja ush. Jag har inga energitjuvar kvar i mitt liv. Har raderat alla egocentriska personer från mitt liv. Jäkligt gött faktiskt!
  Svar: Tack! Det gjorde gott, mitt hår var så slitet och livlöst. Känner mig som människa igen!

 4. du är så fin 😀 som jag för tillfället inte umgås med några har jag inte det så på samma sett men minns när jag var i sverige många kompisar som drog ur all min energi

 5. Usch ja dessa tjuvar! Jag har brutit eller valt en mer distanserad relation till några av mina vänner som jag kände inte ville mig helt väl. Den känslan är obehaglig att känna, men att bryta är svårt. Men man kan dra sig åt sidan så relationen blir mer på distans…ett enklare steg..

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: