Blue monday deppigaste dagen

 Foto: Copyright 2024 All rights reserved.

Hej

Tredje måndagen i januari ska tydligen vara årets deppigaste dag läste jag nyss på Aftonbladet. Blue monday deppigaste dagen. Faktorerna som kan påverka oss negativt peakar just nu enligt brittiska psykologen Cliff Arnall. Anledningen till deppigaste dagen sägs vara flera orsaker. Såsom att jul och nyår är över och nu är det bara baksmällen kvar av dem och vi återigen inser att det blev för dyrt för plånboken. Mörkret, kylan och slasket ligger fortfarande kvar om solen inte bjuder upp till dans. Samt att det är mer än en vecka kvar till nästa löning så nog är det motigt för det flesta av oss mitten av januari.

Blue monday deppigaste dagen

Idag ska även vara dagen vår vår humör dippar rejält. Antalet negativa tweets är fem gånger så många som andra dagar i januari, med skuldkänslor och brutna nyårslöften som den röda tråden.. Enligt den psykologen Sofia Viotti är nyårslöften är inget bra upplägg. Många löften sätts vid tolvslaget med några glas innanför västen och ångesten och dåliga samvetet att de inte hölls som utlovat gör oss bara besvikna redan några veckor in i första månaden.

Gör i stället tvärtom

Jag säger ofta att jag är allergisk mot negativa gnälliga personer och det är sant med en modifikation såklart. Självklart suger livet för oss alla ibland och vi behöver få vara sorgsna, ledsna och besvikna över situationen. Men grejen är den att vi löser inte våra problem, stressrelaterade sjukdomar med att sätta oss själva i offerrollen. Visst kan anledningen delvis bero på andra orsaker och vara andras fel men någonstans har vi själva satt oss i den situation vi är i.

Vänd på synsättet och gör i stället tvärtom. Släpp kraven, gilla läget och ge dig själv lite kärlek. När livet deppar ihop som idag på Blue Monday vänd på kakan och tänk annorlunda. Men efter vi haft vår gnällstund och hatat loss på allt som är eländigt, besvärligt och bara bajs i livet. Måla inte fan på väggen utan sitt stilla i båten.

– Man får acceptera att saker varierar i livet, anpassa sig och göra något utifrån de förutsättningar som finns. Problemet är bara att när vi mår dåligt så börjar vi ofta agera på ohjälpsamma sätt som gör att vi mär ännu sämre.

Sofia Viotti i Aftonbladet

Hur tar vi oss igenom Blue Monday

Första tanken blir att det bara är att gilla läget och försöka göra det bästa som just jag kan av dagen. Vilket kan låta superenkelt att göra vilket i självfallet är det allra svåraste. Ge oss själva feel good dagar när livet känns motigt. Där vi gör saker vi tycker om och mår bra av. Att känna sig trygg omhändertagen och att det är okej att bara få vara precis där vi är just nu. Att vara kreativa gör automatiskt att vi vänder tankar mot annat och glädje om vi tycker om det vi gör.

Sänk kraven på dig själv och tillåt dig vara lite trött och nere ett tag. Men glöm inte planera in något i livet så som en fika utanför hemmet, en promenad, en sväng i en butik som kan ge glad input eller bara så enklet som att prata i telefon med någon nära eller kär.

Eller får ni  göra som jag som är gammal coopare som gillade New Order dansa järnet till deras Blue Monday för det tänker jag göra.

Dagens kloka ord

Men du kan också prestera samtidigt som du är närvarande i allt du gör,

bryr dig om hur du mår och har ett omhändertagande förhållningssätt

till dig själv.

Det sätt du presterar på påverkar ditt mående för stunden,

din hjärnas effektivitet och din hälsa på lång sikt.

Sofia Viotti, Utan press

 

 

7 thoughts on “Blue monday deppigaste dagen

Add yours

  1. Jag tycker att uttryck som oxveckor och blue monday är dumma. De uppmärksammar och förstärker negativa saker, som folk kanske inte ens tänkt på tidigare. Först pratas det om försäljningsrekord av julklappar, som blir värre och värre för varje år. Det är väl inte konstigt att det blir en depp efter?

    Vi hade tidigare 12 födelsedagar de fyra första veckorna efter nyår… det var tufft! Numera är det bara en handfull tack o lov 😛

  2. Det där har jag missat 🙂 Har fortfarande pengar på kortet och ”nyårslöftena” håller jag fortfarande. Känner mig rätt grinig, och försöker ändra och ta hjälp men det är svårt 🙂 Väntar fortfarande på att läkaren ska återkoppla.

  3. Det hade jag missat men det har inte varit någon depp denna måndag! Och jag håller med dig, visst att man får deppa ihop ett litet tag men sen får man faktiskt se till att göra något åt saken!

  4. På visst sätt kan jag hålla med i ditt tänk, dock är det inte alla som har samma förutsättningar i livet, ex att man är hänvisad till vissa saker i livet pga medfött funktionshinder exempelvis. Sedan finns det så klart de som valt att skaffa sig sina problem själva..

    1. Självklart har vi alla olika förutsättningar i livet. Oavsätt vilka hinder eller motgångar vi har i livet blir inget bättre eller lättare om vi inte försöker göra det bästa av situationen.

  5. Mycket bra inlägg 👍😊.
    Jag kände inte av ”blu monday” igår. Mer taggad på dagen & träningen jag gjorde senare på dagen 😊.
    Men jag förstår tanken bakom det. I helgen var det 20de Knut. Då ska alla julsakerna bort. Å så känns det ju lite tomt. Sen extra långt till löning. Det är riktigt kallt ute nu ❄️.
    Jag tror heller inte på nyårslöften. Man bestämmer sig för löften när man har lite under västen. Den kombon är egentligen inte så bra 😊. Man har inte tänkt igenom sina löften. Å så förfaller dem.
    Livet är ju aldrig rakt heller. Å har man löften & man blir sjuk eller något händer i livet. Så kanske löftena blir en pause & sen kanske man inte tar tag i den igen.

    Mycket bra ord i sista stycket 👍😊. Något att tänka på ibland.

    Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

Kommentera

Up ↑

Upptäck mer från KAMILLAS KAMERA -

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa