Kokostoppar doppade i choklad

Hej Hej

Igår efter att jag plockat av våra äpplen fick jag feeling och satte igång med bakstuga. När tiden finns och lusten tycker jag ofta att det är galet kul att hålla igång i köket med småprojekt. Kokostoppar doppade i choklad. Hade jag nästan glömt bort hur goda de är. Jag bakade även en fransk äppelkaka med flera olika moment.

Kokostoppar doppade i choklad

Kokostoppar är enkla att göra och alltid lika goda, perfekt även för dem som inte tål gluten. Doppa sedan den övre eller nedre delen av kakan i smält choklad. Nedre delen är bättre att doppa tycker jag så inte topparna sjunker ihop. Kokostoppar är en gammal svensk klassisk kaka som funnit på våra kaffefat i flera generationer. Jag som just nu testar på produkter ifrån Upgrit valde att prova med lite av deras kokossmör i smeten. Kokossmör smakar sötare än kokosolja. Men rent  kokossmör innehåller inget tillsatt socker utan enbart 100 % kokos. Me like på den!!!

Kokostoppar ca 25 stycken recept från Johanna Toftby 

50 gram smör
2 ägg
1,25 dl socker
200 gram kokosflingor
ev 100 gram mörk choklad -Jag körde 50% ljus och 50% mörk

Gör så här: 

Sätt på ugnen på 175 grader, smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Rör ihop ägg och socker, vispa inte. De blir mycket bättre om du rör ihop smeten och håller sig fina och flyter inte ut.
Häll sist i det smälta smöret och kokos och rör runt, låt sedan smeten stå en stund innan du klickar ut de på plåten.

Klicka ut små toppar på en plåt med bakplåtspapper, ta hjälp av två små skedar och händerna. De blir fina om du gör toppar, jag hade två plåtar. Baka topparna i mitten av ugnen ca 10 minuter, de ska inte brännas eller bli för bruna.

Ta ut topparna, låt de svalna innan du doppar dem i smält choklad om du ska ha det.
Smält chokladen i vattenbad och doppa botten på dina kokokstoppar, ställ de åt sidan som på bilden så slipper du en sån där “platta” under topparna. Håll försiktig i dina kokostoppar, de kan lätt ramla sönder så håll så långt ner du kan. Snurra lite så chokladen rinner av ordentligt.
Låt de svalna ordentligt, njut av dina goda kokostoppar och förvara i en burk.

Fransk äppelkaka med mandelmassa

Jag bakade även en äppelkaka på franskt sätt med en tartar i botten med en kräm med mandelmassa samt skivade äpplen i socker och kanel. Denna har vi inte smakat på ännu men den blev minst lika fin som den på bilden i min bok. Kakan doftade gudomligt när den kom ut ur ugnen.

50 år som gifta och pappas födelsedag igår

Igår firade min kära mor och far 50 år som gifta plus att pappa hade födelsedag. De var ute och åt men ska fira ordentligt med vänner längre fram i höst. Hur som helst stort grattis bästa och finaste.

9 thoughts on “Kokostoppar doppade i choklad

Add yours

  1. Grattis till fina dem och 50 år det är imponerande. Vad du är lik din mamma, jättelika. Samt kokostoppar är så goda, särskillt då man får de sådär saftiga. Ojoj äppelkakan lät god och så fin och god ut

  2. Trevligt när bakandan faller på! Älskar öta cocossmeten, men inte den färdiga kakan. Min mamma säger dock att man kN förföra män med just den kakan, då de flesta män älskar den.
    Snygg äpplekaka!
    Kram Kajsa

  3. Så gott med hembakat 😋 Man känner sig så nöjd när man väl tar tag i att göra det haha.

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: