Rätten till att vila.

Hej Hej.

Livet efter utmattning går långsammare alla vi som varit och är där vet. Inte för att vi vill ta det lugnt utan för att energi och orken aldrig kommer komma tillbaka så som den var när vi gasade som mest. Många mår säkert bättre av att sakta ner eller att bli inbromsade. Men kanske inte alla, inte de som är som jag duracellkaniner och levt med med ett annat go i både kropp och själ. Duracellkaninerna mår även dåligt av att deras sätt att leva är enormt långt borta. Rätten till att vila. Varför är det så svårt att ge sig tid att vila? Det ständiga dåliga samvetet blandat med både skam, skuld och misslyckande är ständigt närvarande. Ryck upp dig nu! Vila en stund så är du snart pigg igen!

img_0149

Rätten till att vila.

Jag sitter med datorn i knäet i sängen med dagens Nocco och tänkte vila. Rätten till att vila varför känns den så skamfylld? Jag har faktiskt gjort en hel del idag. Började dagen med att kommentera bloggar medan jag åt frukost. Därefter fixade jag med utmaningen som jag håller i på LMK på FaceBook. Sedan har jag gjort klart ett stort samarbete med Fyndiq och påbörjat ännu ett. Bäst att passa på när det fanns lite energi över.

Armhävningar i dagens utmaning tur att det var min utmaning när jag svor över att jag inte skulle orka genomföra ens fem armhävningar. Men det blev faktiskt ett check på den utmaningen också för mig. Duschat, fixat med tvätten, dammsugit halva huset, vattnat i växthuset, fixat lunch till mig och dottern och klippt buskarna på framsidan längs husväggen. Skönt nu kan vi både se ut och in igen. Inte undra på att jag som varit krasslig ett par dagar tog slut.

img_0161img_0162

Skuldkänslor för att orken tar slut.

Fast jag både vet och läser ovan att jag har utfört en del saker idag kommer skammen över att orken är slut. Tro mig jag vet att jag ska lyssna på mig själv och vad kroppen säger. Den säger vila och ta det lugnt. Den är tagen och köpt. Grejen är den att kroppen och hjärnan sällan tycker lika. Hjärnan och själen säger att det och det skulle jag vilja göra eller rent av borde göra. Vilket i sin tur ger ångest och en känsla av att misslyckas när man inte orkar. Denna ständiga kamp för att få den lilla energi som finns att räcka hela dagen är svår som tusan.

img_0145img_0141

Vi alla måste ge oss själva tillstånd att leva våra liv som de behöver levas.

30c

10 thoughts on “Rätten till att vila.

Add yours

 1. Tänk så svårt det kan vara det där med att hjärtat och hjärnan säger olika saker… och att det ska blandas med skam/dåligt samvete att vila. För egentligen; hur ofta vilar vi verkligen? Alldeles för lite tror jag!

 2. Mm..armhävningar var tufft..har en rygg och nacke som är mer trasig än hel så det tog sin lilla tid att göra 5 armhävningar men det gick ändå till slut..

 3. Ja ma måste ta sig lov att återhämta sig och vila, ja men vet det är faktiskt svårt. Ja armhävningarna var inte supermotiverande idag, me men en bild vart det =D

 4. Jag känner igen mig trots att jag gör saker om dagarna kan jag ändå känna ibland som du säger att man borde ha gjort mer. Tycker ändå du ska vara stolt över dig 🙂

 5. Jag hade en sån dag igår.. Låg mer eller mindre hela dagen i sängen mellan alla vardagliga sysslor. Jag gjorde massor men kanske var det mitt vilande som familjen såg till mest av. ”mår du inte bra” fråga barnen gång på gång.
  Jag hade en dag för återhämtning 🙏

 6. Jag vilade hela dagen i går det behövs värkligen i bland att man vilar lite ❤️

 7. Tänker att vila kan vara så mycket olika saker. Det behöver inte vara att inte göra någonting. Yogan är vilan för mig, speciellt då jag oftast kör yin som är så stilla. Jag tror du vilar då du pular i trädgården, tar en fika osv. Tvinga sig till en vila i den bemärkelsen som andra tycker kan ge en motsatt effekt

 8. Jag har faktiskt blivit mycket bättre på att ta mig tid att vila. Men det händer att jag får lite dåligt samvete över att jag inte gör något, tankar som jag behöver släppa!

 9. Som jag verkligen håller med dig och känner igen mig detta med vila, varför ska det vara så himla svårt för?! Det är en sak jag försöker jobba med själv, jobbigt men kommer nog lätta framöver! 😀

 10. Ja, varför ska det vara så skuldbelagt att vila? Att erkänna att man legat på soffan en stund? Varför har vi dåligt samvete både mot oss själva och andra för en sådan basal sak? Det är något med alla dessa krav som ställs i dag. Man ska gå upp tidigt. Man ska motionera och dricka gröna smoothies, inte äta kladdkaka och slappa. Men det viktigaste måste väl ändå vara den där balansen?

Kommentera

Up ↑

%d