Jobbmarknaden är inte som förr.

”I betalt annonssamarbete med Spin Casino”

Hej.

Tänk vad arbetsmarknaden har ändrats bara på de sista åren. Jobbmarknaden är inte som förr.  2,5 miljoner jobb i Sverige kommer påverkas av robotiseringen sägs det. Vilka yrken är det som ligger i riskzonen? Flera yrken förutspås att minska och kanske rent av försvinna helt och hållet.

Jobbmarknaden är inte som förr.

Sverige sägs vara mer känsligt för datorisering än USA. 53 procent av dagens anställda beräknas kunna ersättas av digital teknik under de kommande två decennierna, mot 47 procent i USA, enligt Veckans Affärer. Flera olika yrken som kan ersättas av olika robot och datatekniker är i fara och kan helt försvinna. Allting har sin tid så är det ju men samtidigt är det allt lite sorgligt.

Riskgrupperna är kassapersonal, försäljare och maskinoperatörer.

Stor del i att så många yrken inom försäljning och butik är drabbade måste bero på att E-handeln har exploderat och bara växer och växer. Jag själv är en av dem som bidrar till att handeln över nätet växer. Det mesta jag vill köpa handlar jag på nätet. Visst är det mysigt att gå runt och klämma och känna men så mycket smidigare att sitta med datorn i knäet och shoppa.

Vad ska man satsa på för yrken?

Några yrken som är på frammarsch stort är spelutvecklare, influencer, solenergi-tekniker, 3D-printing tekniker och VR-designer. Är man på väg in på arbetsmarknaden nu är det säkrare att satsa på att skaffa sig kompetens inom ett framtidsyrke redan idag.

3D-printer_kaboompicsOnPixabay-768x384installing-solar-panels_skeezeOnPixabay-768x384

Eller så satsar man på de säkra korten som är svåra att plocka bort i ett samhälle där mänskligheten och omtanken är huvudingrediensen.

Lägst sannolikhet att ersättas är yrken som kräver en fingerfärdighet, konstnärlighet, social förmåga, förhandling, förmåga att kunna övertala och omtanke om andra människor.

1

Influencer eller lärare igen?

Tänkte jag att jag ändå är rätt i tiden. Jag leker  influencer eller hobbybloggare, är utbildad med flera flera år inom skola och förskola. Plus att jag har en konstnärlig ådra med min ateljerista utbildning och erfarenhet. Brinner för foto och även haft en sväng inom webbdesign. Vad kommer vara mitt framtidens yrke? Det ska bli en spännande resa att se vad jag hamnar och tar mig för.

♥ KRAM KRAM ♥

 

 

 

2 thoughts on “Jobbmarknaden är inte som förr.

Add yours

  1. Man märker verkligen hur alla jobb ersätts av digitalisering. Pluggade först till butiks biträde men kom fram till att det jobbet lär försvinna om några år och ersättas av robotar. Tror att skola och vård jobb kommer finnas längst.

  2. Men även vård och omsorg börjar ersättas med robotar. Tänk alla robotdjur som köps in till t.ex äldreboenden. Skrämmande utveckling tycker jag.

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: