Jag ser näthat nästan varje dag.

Hej.

Jag har länge velat sätta ner foten och säga stopp som så många andra men har inte vågat helt enkelt. Överallt ser och läser vi alla dagligen om hat, elakheter och hot från nätet. Jag ser näthat nästan varje dag. Det är fasiken inte klokt känner jag. Något som slog i idag när jag tidigare läst en artikel om hatet på nätet. Att det är långt ifrån de unga som hatar los hur som helst längre. Nej nu tycker jag mig allt oftare höra talas om och se hur vuxna människor kastar ur sig vad som helst bakom skärmarna.

Vågar vi säga vad vi säger på nätet IRL?

Personligen så tror jag inte att vi vågar säga samma sak öga mot öga med den vi kastar skit på bakom skärmen. Vad är det som gör att filtret plötsligt försvinner när vi sätter oss på de sociala medierna? Skäms man inte? Tänk om man skulle vara elak mot någon man känner till och stöter ihop med i det verkliga livet – vad känner man då? Fejkar man eller försöker man gömma sig? Många skulle säkert låtsas som det regnade och köra på charm stilen och smöra så mycket de bara kunde. För inte säger man ju att ”Kamilla, du har en jävla ful jacka och du ser ut som en gorilla” rakt ut till någon face to face. Fast man skrev det på sina medier kvällen innan så alla såg.

Statsminister Åkesson – så kommer det bli enligt Schulman.

Jag läste i helgen en mycket intressant krönika av Alex Schulman. Där han menade på att Åkesson borde bli statsminister osv. Enligt senaste mätningarna skulle hans parti vara näst störst idag och på väg att bli allra störst. Tänkte att är det verkligen så så många med tanke på hur mycket skit deras anhängare verkar få ta emot. Alla röstar och hejar vi på olika partier, har olika syn på hur vårt land ska styras, vi hejar på olika fotbolls lag och gillar olika musik. Vilken himla tur att vi tycker olika. Så har det alltid varit och kommer vara vilket är befriande på något sätt att vi faktiskt får tycka vad vi vill. Frågan är väl kanske  den att vi inte längre våga tycka vad vi vill med risk för att få ta emot en massa hat och elakheter.

När jag växte upp var jag coopare vilket är en blandning mellan syntare och punkare. Vilket inte alltid gillades av de som inte var med i samma grupp. Inte så att man hatade loss och skulle döda, köra över eller våldta mig bara för att jag stack ut lite mer än vad mina klasskamrater kanske gjorde. Men cooparna gillade inte alla.

Är det mer okej att hata på kända personer?

Ibland skulle man lätt kunna tro det faktiskt. Ta bara all skit som Bianca, Isabella och Åkesson bland många andra får ta emot. Mycket av all skit och allt trams rinner säkert av dem men långt ifrån allt. De är ju också bara människor precis som du och jag. När jag själv fick skit tog det hårt på mig. Så jag kan bara föreställa mig hur ont det gör i dem som blir utsatta dagligen.

31

Jag skämdes faktiskt idag när jag hos en person som jag sett upp till och vid aktningsvärd ålder la ut en halloween bild på ett av de sociala medierna som jag är aktiv på. Personens bild föreställde herr Åkesson med texten. ”Min läskigaste bild under Halloween”. Sekunden senare såg jag ytterligare en person som gjort samma sak där andra kommenterat med sina läskigaste personer med bilder under på Isabella Löwengrip och Bianca Ingrosso.

Skäms på er måste jag säga…

Att lägga ut bilder på dem bara för att de är kända personer som gör mycket rubriker är tydligen helt okej. Tanken som slog mig blev. Tänk om jag lagt dit en bild i flödet på kanske rent av hen som startade tråden, vad hade hänt då? Åtalad för förtal, kränkande behandling och att jag skulle vara ett stort nättroll är garanterat. Skäms på er måste jag bara säga….Ni borde veta så mycket bättre särskilt i dessa tider då #nejtillnäthat är stort bland alla sociala medier.

 

 

Politiker borde föregå med gott exempel.

I dagens samhälle när det aktivt pratas och arbetas för och emot näthatet och till och med Prinsparet startat en stiftelse som bland annat lanserat hashtaggen #viberättar. Där de synliggör vad de tycker är ett av vår tids största samhällsproblem: Näthat. Måste vi alla inse och förstå att om alla politiker och partier inte kan förstå eller bestämmer sig för att utesluta partier som de inte gillar för olika anledningar hit och dit – Hur ska vi andra medborgare då agera?  Är det okej att kalla varandra för olika kränkande saker i debatter eller i medier? Då är det väl okej att även jag hatar på de som jag inte tycker om öppet eller?

31cc

Lekstugan kommer inte försvinna.

Lekstugan försvinner inte förrän vi vuxna börjar föregå med gott exempel så enkelt är det. Om vi har så många i vårt land som har så mycket hat inom sig måste vi agera för att hjälpa dem till ett bättre mående. Att hata är inte ett friskt beteende någonstans. Vi behöver inte tycka lika och vi behöver inte umgås alls men att hata offentligt och kränka andra individer för att de tänker olika, är något vi själva vill vara eller av ren avundsjuka går fet bort.

Skärpning måste jag säga – Det räcker nu faktiskt!!!

♥ ♥ ♥

 

15 thoughts on “Jag ser näthat nästan varje dag.

Add yours

 1. Sånt bra inlägg, håller verkligen med dig helt och hållet det är galet mycket hat man ser överallt och i från vuxna människor, som borde veta bättre man blir så irriterad och trött. Jag har också så svårt att blunda för det när jag ser sånt och lägger mig oftast i och försvarar den dom hatar på. Men i vissa grupper på fb blev det tillslut varje dag jag såg folk behandla andra på ett sånt vidrigt sätt, och jag la mig i och vifta med pekpinnen. Tillslut sluta det med att jag gick ur dom typ av grupperna helt för det tog så mycket energi av mig dagligen. Det är så skräma de hur visa kan va så respektlösa mot andra människor 😔 mycket bra och så viktigt ämne du tar upp ❤️

 2. Jag håller med dig. Mycket bra inlägg. Man blir mörkrädd av allt näthat. Vuxna människor som gömmer sig bakom en skärm och beter sig så. Skäms!! Vi ska vara förebilder för våra barn & unga.

 3. Väldigt viktigt att ta upp dessa ämnen, bra och intressant inlägg. Tyvärr är det så att vuxna människor gömmer sig bakom skärmar och säger saker som man blir chockerad över. Många grupper som innehåller just sånt här och även om jag gillar gruppen så står jg inte ut, jag går ur direkt. Sorgligt att så många vuxna är en sån dålig förebild för yngre. 🙄

 4. Jag håller med dej det är så fel att vuxna mänskor skriver sådan elaka saker utan att tänka 😞 det här borde fler bloggare ta upp❤️

 5. Fattar inte vad folk får ut av att vara så elaka och hemska på nätet! Dom fattar inte hur farligt det dom skriver kan vara.
  Men tror inte dessa personer hade vågat säga de till personens ansikte. Fega människor.

 6. Det är fruktansvärt att sånt här sker. Håller med, ingen vågar säga samma sak öga mot öga. Många trycker på att de har yttrandefrihet men fattar inte innebörden i det, man får uttrycka sig men inte göra personpåhopp. Jag är förskonad för jag ser faktiskt inte det så mycket på mina kanaler och där jag vistas.

 7. Super bra inlägg!!! Näthat borde inte finnas, det är inte oki så som folk behandlas nu! Man ska inte kasta massa skit bakom skärmen på en annan person, har dock själv varit med om det och det är inte alls roligt! Det är det värsta som finns!!! Näthat borde stoppas!

 8. När det går till personangrepp har det gått överstyr. Visst måste man klara av kritik om man t. ex är politiskt engagerad, men det ska vara mot saken och inte personen. Kritiserade SD och genast var jag batikhäxa, PK hora v fitta, ja listan kan göras lång 😂 samtidigt är jag en landsförädare, egoistisk borgare som det luktar brunt om 😀Det värsta är att det är personer jag känner IRL.

 9. Usch för näthat en del kan verkligen slänga ut sej allt och inte tänka. På hur en annan mår

 10. Ja näthatet är för lätt att ta till samt andra sätt att bli bemött illa på nätet, man är ganska liten där faktiskt och som du säger det är illa att de gör sådär och ska dem kunna hålla på ska dem ju i sin tur sedan kunna ta tillbaka

 11. Jag har alltid haft uppfattningen att det är mer vuxna än barn och ungdomar som beter sig illa på nätet. Det är riktigt skrämmande hur vissa människor tycker sig ha rätt att bete sig. Alla vi måste ta vårt ansvar och säga ifrån när vi att andra slänger ur sig skit och beter sig illa. ”Det är fan inte okej.” Så kan man skriva eller säga.

 12. Så bra inlägg!
  Fattar inte vart allt detta hatet kommer i från och man kan tycka att vuxna människor borde föregå med gott exempel för att lära de unga men jag tror de är värst.
  Min dotter som umgås med många som gillar fotboll och vara i den svängen hatas det rejält. Hur kan man bara ett fotbollslag? Dottern var urless på allt går som spreds på nätet och hon undrade varför inte alla bara kunde få älska sitt lag för. Det fick mig verkligen att fundera på vilken värld vi lever i.

 13. Tack, för det du skriver…jag har själv aldrig drabbats av näthatet men ser att andra gör det och det är så sorgligt. och tyvärr tror jag att vuxna är värre än ungdomar…som ofta har ett språk som vi vuxna inte förstår…vi ser det ibland när polisen tömmer mobiltelefener…”dödar dig när vises…puuuusss” – kan betyda du får en kram när vi ses…en jargong de har, som inte vi har, som de förstår, men inte vi…. tror att kärleken är större bland unga än vuxna trots allt. De är uppvuxna bakom skärmarna och hanterar det på ett annat sätt. Nä, jag tror det främst är vi vuxna som måste skärpa oss OCH föregå med gott exempel så att unga inte faller dit (vet ju att mobbingen bland unga, som alltid funnits, har flyttat ut på nätet)

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: