Vad gör jag för att må bra?

Hej Hej.

Det talas ständigt om hur och vad vi ska göra för att må bättre. Hur vi ska hantera psykisk ohälsa. Hur bli ska bli friska från utmattningssyndrom. Visst är det bra med tips och råd men när någon är sjuk och kämpar med sig själv och sin hälsa orkar man inte alltid höra tipsen och råden. Vet ni vad sluta ge en massa tips och råd om den som är sjuk inte ber om dem? För råden står dem upp i halsen och gör oftast mer skada än nytta just på grund av att ingen vet hur någon annan mår just inombords i just den stunden där och då.

Hellre läsa än att lyssna.

Alla har vi olika sätt och olika vägar vi behöver ta och göra på för att må bra och bättre. Varför hellre läsa än att lyssna? Jo för att vi läser när vi själva önskar råd och tips än att vi behöver lyssna på andras råd när vi kanske inte har en bra dag. Ni anar inte vad alla som drabbats av någon form av psykisk ohälsa och utmattning har läst mycket om sin sjukdom. De flesta är experter på sina sjukdomar – svårigheten är bara att kunna agera, acceptera och ta in hur, var och varför det blev som det blev som det blev. Först måste alla bli så friska att de är mottagliga för att rehabilitera sig själv innan dess är det ofta meningslöst att försöka få någon sjuk att bli frisk. Alla behöver lyssna till sig själva för att få reda på vad JAG mår bra av och inte jämföra sig med andra och göra det som andra gör. Alla mår bra av olika saker.

Vad gör jag för att må bra? Vad är mina bästa tips för att vända en dålig dag?

img_1140-1

Ställer in mitt mind och visar tacksamhet.

Varje kväll innan jag stänger mina ögon gör jag en snabb enkel utvärdering av dagen som varit utan en massa krussiduler och utan att analysera mina svar. Jag visar min tacksamhet över dagen som varit. Bra, Bajs och Bäst…När jag vaknar varje morgon försöker jag ställa in mitt mind. Jag önskar att jag ska få en bra dag och att jag ska klara dagens uppdrag på bästa sätt. Jag har bestämmer mig för att så må bra som jag kan just den dagen. Och göra det jag kan göra för att leva ett så härligt och välmående liv som är möjligt just den dagen. Något som jag tror att alla som har dessa sjukdomar behöver bestämma sig för  – utan viljan kommer välmåendet stå stilla tyvärr.

Gör det jag älskar!

Jag om någon behöver positiv input varje dag. Då jag gör saker som jag mår bra av och jag tycker om att göra. Att känna sig glad kommer inte alltid gratis, man måste ofta göra något som gör en glad. Även om det jag älskar bara orkas göra i 20 minuter så gör jag det och är nöjd för de stunden som vilket gör mig gladare.

Lyssnar på mitt hjärta.

Varje dag försöker jag vara så ”nära mig själv” som möjligt och faktiskt lyssna på vad jag vill säga. Vilket jag är bra på att däremot agera därefter är jag mindre bra på.

Försöker vara i rörelse varje dag.

Jag är en kreativ och skapande person som vill och behöver få röra på mig både stort och smått. Allt från att promenera till att rensa ogräs och att fotografera är rörelse för mig. Rörelse kan vara allt från att arbeta till att ta en promenad, träna, baka en sockerkaka eller måla tå naglarna ute i solen.

Tankar och funderingar – Hur mår man bra?

puss1

 

17 thoughts on “Vad gör jag för att må bra?

Add yours

 1. Exakt och alla råd funkar ej för alla personer , haft psykisk ohälsa sen jag var 6 år,

 2. Vilket viktigt inlägg och ämne du uppmärksammar idag 🖤
  Du är alltid så klok. Tror precis som du att varje människa måste hitta sin egen väg och sina egna saker.
  Alla är vi individer.

 3. Bra inlägg!
  Tror att många skulle må bra av att lyssna på sig själv och vara snällare mot sig själva.
  Jag har fått jobba mycket med mig själv de senaste åren efter utmattning och bara av att
  vara ärlig mot mig själv så känns det i många lägen bättre.

 4. Det känns bra på något vis att läsa vad andra gör för att må bra. Man får lite egna tips och idéer också som man testar för att se om det funkar för en själv. Fint inlägg tycker jag, intressant att läsa!

 5. Det finns så mycket info om allt det här. Man blir mer och mer medveten om vad som finns runt om i världen med psykisk ohälsa och annat. Allt hjälper inte alla klart.

 6. Så himla bra skrivet av dig! Visst att folk säkert menar väl men ibland blir man trött när folk säger vad dom tycker att man ska göra och dom ej vet hur de känns

 7. Så bra skrivet & jag tycker det här gäller allt! Många människor är så snabba på att ge tips & råd fast de inte har en aning… oftast vet man ju faktiskt själv vad man ska göra med men det svåra är att faktiskt göra det själv. Kram på dig

 8. Det är så typiskt att alla andra är experter på hur hur man mår. Dom vet exakt vad som ska göras. Men det är inte alltid lätt att ta emot dom goda råden, som sägs i välmening.

 9. Jag skulle vilja säga att även när man har småbarn så får man väldigt många tips även fast man inte ber om de 🙈 Vilket bra grejer som du gör som får dig att må bra eller må bättre.

 10. Alla dessa olika tips som folk kommer med, de gör dem oftast i fel tillfälle.. Iallafall för mig och jag får svårt att ta till mig allt

 11. Tips är bra att få absolut men precis som du säger vill man inte få de hela tiden. För det blir rätt mycket. Som du säger. Precis som du försöker jag lyssna på mitt hjärta och göra saker jag mår bra av 🙂

 12. Vilket underbart inlägg och så sant, alla mår vi bra på olika sätt, för mig är naturen och växter viktigt och just nu mår jag bra av att få in växter i mitt liv ibland, att skriva av mig i bloggen är också skönt och just nu är att få sova precis det jag behöver.

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: