Hälsosam livsstil vid artros.

” Inlägget är i samarbete med Artros.org ”

Hej.

Visste ni om att Artros är världens vanligaste ledsjukdom? Sjukdomen drabbar  1 av 4 över 45 år i Sverige. En av fyra över 45 år, jag är en av de fyra. Artros innebär att den led som drabbas blir stel och gör ont, mestadels när leden belastas. Artros är en utbredd folksjukdom som vi förhållandevis vet mycket lite om. Vad som är orsakerna till att vissa drabbas av artros är inte helt klarlagt ännu. Tyvärr finns det inte heller något botemedel. Däremot finns det flera kända faktorer som kan påverkar sjukdomen – både positivt och negativt.

leva_med_artros

Artros är en folksjukdom.

När det talas om en folksjukdom  sägs att den ska den ha hög förekomst hos befolkningen. 25 % av  alla människor över 45 år i Sverige idag är drabbade. Så visst måste artros ses som kanske Sveriges största folksjukdom. Många går utan diagnos vilket skulle kunna bero på att värk och stela leder ses som en naturlig del av åldrandet.

Vad är Artros och vad är orsaken till sjukdomen?

Artros är en ledsjukdom som drabbar brosket i lederna. Sjukdomen beror på att vävnaden bryts ner snabbare än den hinner byggas upp. Brosket fungerar som glidyta samtidigt som det fördelar den belastning som riktas mot leden så gör detta att leden blir svårare att använda. Artros är delvis ärftlig, men har även att göra med livsstil.

artros_i_hoften

Min höftledsartros har med livsstil att göra.

Under hela min uppväxt tränade jag och var aktiv inom gymnastik där det tränades hårt och böjdes åt alla håll och kanter. Jag var en liten tunn snärta som kunde töja och göra volter på rad. Min lilla kropp pressades mer än den klarade av vilket sjukgymnast och läkare kom fram till var den bidragande faktorn till att benböjen i höftleden är utsliten. Men där och då jag var aktiv fanns inga problem de kom långt mycket senare när jag för några år sedan blev sjukskriven från mitt arbete som förskollärare och min livsstil och rörelse mönster ändrades. Rådet till mig blev att vara i rörelse och att inte överbelasta höftleden då den kan triggas igång med smärta och stelhet igen. Idag mår höften relativt bra när jag undviker sådana rörelser som gör ont plus att jag försöker vara i rörelse varje dag.

27g

Hälsosam livsstil vid artros.

Att leva med artros  innebär förändringar i sin livsstil och vardag för att bibehålla livskvaliteten. Utbildning och träning som är anpassad och stärker upp de leder som orsakar smärta rekommenderas. En hälsosam livsstil innebär inte bara att träna och röra på sig utan även att äta rätt. Många patienter med artros har problem med lite övervikt vilket också påverkar belastningen i kroppen.

artrosbehandling_pyramid

Artros är en av världens vanligaste sjukdomar.

Trots att sjukdomen är så utbrett är kunskapen artros låg. Kunskapen är inte bara låg hos folket i stort utan även inom sjukvården. Vilket är helt galet!!! Artros.org har samlat viktig information som är uppdaterad efter dagens forskning på ett och samma ställe. I samband med dem får sjukdomen ett ansikte och det blir enklare för både privatpersoner och sjukvårdspersonal att hitta kvalitativ information på ett och samma ställe.

kram_pa_er_58f7da332a6b22b61d320113

 

 

” Inlägget är i samarbete med Artros.org ”

 

 

 

 

 

6 thoughts on “Hälsosam livsstil vid artros.

Add yours

  1. Så himla bra inlägg så man lär sig mer och vet vad man ska göra om man själv eller en i närheten får detta

    1. Vad tråkigt att gymnastiken förstörde höften :/ Skönt att höften mår ganska bra idag i alla fall 🙂

  2. men vad bra att du delar med dig och skriver om detta. så mycket man faktiskt inte visste som du skriver om här <3

  3. Usch ja det är ingen rolig sjukdom alls. Jag börjar få känningar i mina fingrar och min läkare sa att det tyvärr är vanligt bland kvinnor som du skriver.

  4. Vilket bra och intressant inlägg du gör om atros 👍 Min pappa fick atros, då var domen förtidig atros. Nu när jag läser ditt inlägg låter det inte alls som förtidig atros utan en jelt vanlig pga all hans löpning.
    Tack för superbra info 👍

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: