Blott en dag – Ett ögonblick i sänder…

68cbfa31-e48b-4cbb-bffc-9cd21e6a05ff” Inlägget är i samarbete med Lavendla .se ”

7c683a86-41b3-4c36-bbae-1ae9eb14032c

Hej.

Jag lyssnade på en bok för någon månad sedan där en man förlorade sin fru hastigt under konstiga omständigheter. Kvinnan skulle då enligt hennes vänner haft en önskan om hur hon önskade sin egen begravning. Hemsk tanke att tänka med ack så viktig fick boken karaktärer kännas vid och så även vi läsare. Maken hade en åsikt om hur det hela skulle gå till medan kvinnan haft en helt annan dröm enligt vännerna. Där och då började nästan en strid för att kvinnan skulle få den begravning som hon ska önskat medan mannen drog åt ett helt annat håll. Så visst är det viktigt att använda sig av digitala kostnadsfria arkiv där man själv kan skriva ner sina önskemål om man har några kring sin egen begravning.

Blott en dag – Ett ögonblick i sänder…

I samband med att jag läste om denna dragkamp där flera viljor slogs mot varandra kring utförandet av kvinnans begravning fick jag fundera själv på egen hand i samband med mitt samarbete med Lavendla arkivet. Hur skulle jag vilja ha min begravning? Skulle jag krimeras och strös för vinden eller läggas i en kista? Många frågor kom upp när jag kom i kontakt med Lavendla. En sak är säker att psalmen som jag ofta sjunger för mig själv särskilt när jag åker bil ensam och känner mig nere eller behöver hämta kraft är ”Blott en dag” så att den ska sjungas är självklart för mig och gärna av någon sångare med vacker röst som solo sång. Egentligen skulle jag vilja sjunga den själv så jag får väl helt enkelt gå och spela in den i någon studie tills dagen då den ska spelas upp.

68cbfa31-e48b-4cbb-bffc-9cd21e6a05ff

Svåra val att ta ställning till.

Svåra val att fundera på såklart men jag öppnade ett eget arkiv som jag börjat skriva i. Flera fält är fortfarande tomma för min sista färd känns långt borta. En sak är säker och det är att jag vill vara med och både bestämma och utforma dagen då jag säger Hejdå för gott.

6f6b118f-8ba1-4918-9d6d-d9ffd7d1fde3

Ingen annan vet tills dagen man dör.

Lavendla har ett digitalt kostnadsfritt arkiv som man enkelt kan logga in på med Mobilt BankId. I arkivet kan man spara önskemål om låtar, psalmer, begravningsplats, kyrka, blommor, om det ska skänkas pengar till någon organisation istället för blomsterhav. Arkivet kan användas lite hur man själv önskar. Poängen är att ingen annan än du själv får tillgång till det innan man dör. Dagen man dör, skickas ett meddelande till de man angivit som kontaktpersoner på så sätt  får de reda på vad man skrivit i arkivet och ens önskemål kring begravningen.

Begravningsbyrån som finns där du finns.

Hos Lavendla begravningsbyrå för man alltid en personlig rådgivare som hjälper er med allt. Man kan enkelt välja själv hur man vill planera en begravning genom fysiska möten, telefon kontakt eller digitalt via internet.

Lavendla-begravningsbyra-768x630

Jag kan varmt rekommendera Lavendla Begravningsbyrå Stockholm”.

♥ ♥ ♥

 

” Inlägget är i samarbete med Lavendla .se ”

22 thoughts on “Blott en dag – Ett ögonblick i sänder…

Add yours

 1. Det där är så svårt, och jag tror att man förtränger det som längst. Vet hur svårt det var att ordna mammas begravning. Vi hade också blott en dag för jag vet att mamma älskade den, och hade den på mormors begravning. Sen valde jag sailing med Rod Stewart, Har haft så svårt att lyssna på den efteråt, men det blev så fint där och då.

 2. Hade ingen aning om att sånt här fanns men så bra om man har en stark vilja om hur man vill ha det. Svårt att ta ställning till dock när man hoppas att den dagen är långt borta…. boken lät intressant 🙂

 3. Vilket svårt ämne att ta ställning till men så viktigt. Man vet ju inte hur lång tid man får vandra här på jorden. Saker kan hända och då är det ju bra att anhöriga vet hur man vill ha det.

 4. Va svårt att veta ställning till detta men ja :/ kul med samarbete iallafall 🙂 fin bild

 5. Jag har ett sådant, tycker det är super att man kan underlätta för dom som blir kvar så att säga. Det finns så mycket praktiskt som behöver lösas när man dör.

 6. Intressant inlägg. Jag har aldrig tänkt på detta innan men det är ju ganska smart om man själv har en önskan om hur man vill ha det. Själv tänker jag nog att jag vill låta nära och kära bestämma mycket eftersom det är dem som kommer närvara liksom😅

 7. Jag tror de är lika viktigt att skriva hur ens begavning ska gå till som de e testamente osv. Himla bra du skriver och lyfter fram ämnet, även om de e lite negativt beklingat.

 8. Vilken rörande bok som du har läst. Jag skulle nog inte klara av att läsa den just nu. Tror att det är bra att planera lite hur ens begravning ska se ut

 9. Åh hjälpes, började rysa när jag såg detta inlägg för vi använde just Lavendla för pappas begravning förra månaden. Väldigt snälla och hjälpsamma + att dem hade en norsktalande som lätt kunde prata med min mamma 🙂

 10. Superbra tips! Tror att det ger ett lugn till de anhöriga att veta vad den bortgångna vill med sin begravning. Så hade åtminstone jag känt om det gällde någon i min närhet! Känslan av att veta att det blir precis som hen önskat.

 11. Jag tycker det är otroligt jobbigt att tänka på döden speciellt nu när min kusin gick bort. Men visst är det bra om man känner att man vill bestämma lite över vad som händer. Usch, själv får jag lite smått panik av att tänka på det!

 12. En svår och jobbig fråga för anhöriga att planera inför en begravning. Om man kan underlätta för dom om hur man själv vill ha det kan vara skönt. Själv vet jag inte hur jag vill ha det. Har inte funderat så mycket på det, är som du säger, det känns så avlägset.

 13. Håller med dig om att det är viktigt att få sin egna begravning precis som man själv önskar att ha den.Själv har jag inte funderat så mycket på den men det är nog på tiden att göra det.Man vet aldrig vad som kan ske i ens liv.Så tragisk att kvinnan inte fick sin önskan

 14. Kommentarsfunktionen var avstängd på ditt nyaste inlägg angående färgningen av håret, kanske vill du inte ha några kommentarer där och då ber jag om ursäkt för att jag kommenterar här istället. MEN! Vadå för ung? Vad baserar frisören det på? När jag var i hennes ålder hade jag både slingat och lagt bottenfärg för fullt. Hur som helst så fick ni ju ett grymt resultat hemma! Prova silvershampoo (det är inte så farligt som man tror) om det skulle gulna till efter ett tag. Kram på er!

  1. Tack för att du berättade att jag stängt av kommentarer på det inlägget vilket inte var meningen. Dottern äter silverschampo och har gjort i säkert ett år. Det finns tydligen inga andra schampo som man kan använda enligt henne och vännerna.

 15. Håller med, det där är superviktigt att ha nedskrivet. Jag har alltid haft ett vitt arkiv ifyllt (är nog lika som det du beskriver här), men behöver göra ett nytt nu då livet ser annorlunda ut. Får man strös ut ”för vinden”?? Det skulle jag definitivt vilja. Funderat på begravningen överlag, att jag inte vill ha någon, men att det samtidigt kanske är viktigt för de eventuella efterlevande att få ha som en sorgeprocess. Viktigast för mig är att det är min vän Lola, som är häxa och naturprästinna som håller i begravningen. Känns även viktigt att skriva hur man vill att de saker/djur som finns fördelas.

 16. Vilken svår fråga att ställa sig i då det är för mig jättelångt kvar och så svårt att veta nu. Men jag tycker dom du tipsar om låter jättebra. Boken du läste låter både sorglig men läsvärd 🙂

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: