Engagemang och intresse.

Hej.

Något som jag klurat på sista tiden är engagemang och intresse. Mycket av detta kommer såklart i samband med min blogg Kamillas Kamera och den grupp för bloggare som jag har tillsammans med Mirre Länka med Kärlek.

Vad är det som gör en blogg intressant?

Vad är det som gör att läsare kommer tillbaka?

Vilken typ av bloggar gillar jag själv att läsa?

Flera inlägg varje dag eller några där jag som bloggare har något att berätta?

Vad innebär det att kommentera engagerat?

kamkam

Vad är det som gör en blogg intressant? Nu kommer jag att utgå ifrån mig själv och ingen annan bara för att göra det klart innan jag börjar babbla. Säkert har ni som jag läst massvis med bloggar där ni tänkt okej varför skrev bloggaren om detta? Visa bloggar är inte alls lika roliga att besöka. Vi som deltar i alla de bloggrupper som finns nu har säkert tänkt att vissa bloggar är urtrista och inte har något intressant som fångar just mig. Så är det ju, det är inget att sticka under stolen med. Alla har vi olika intresse, liv och saker som vi brinner för och så måste det få vara.

Frågan är bara hur vi kan få det innehåll som vi i det inlägg som vi strax tänker publicera kan göra det intressant och få inlägget att berätta en historia som andra vill läsa om. För mig personligen vill jag fångas av bloggarens inlägg, jag vill känna att hen berättar något för mig och jag vill veta vem som berättar eller om så vill pratar med mig.

Helt enkelt vill jag att bloggen ska:

* Berätta något spännande eller intressant för mig.

* Jag vill veta vem som pratar till mig – jag vill se personen ibland kanske inte i   posebilder alltid utan i göranden så jag kan känna att vi träffats.

* Inlägget ska väcka intresse inte bara i den text som är skriven utan även med bilder. skriver bloggen om att denne varit och hejat på hockey till exempel vill jag se hur det var på hockeyn. Bilder förstärker historierna som vi vill dela med oss av.

* Jag vill känna att bloggen pratar med mig. Kanske frågar hur skulle jag gjort grön eller gul cykel? Gjorde jag rätt när jag kastade min glass på kompisen? Ja ni förstår nog vad jag menar. Bloggen ska helt enkelt kommunicera med mig som läsare.

Vad är det som gör att läsare kommer tillbaka?

Det måste ju vara att läsaren tyckte:

* Att bloggen var intressant och gav mig som läsare något som väckte intresse och nyfikenhet.

* Att bloggen hade något som tilltalade mig både med text och bilder.

* Att personen som skriver och berättar bjuder in sina läsare i ämnet som bloggen är inriktad mot eller i personens liv och leverne.

Vilken typ av bloggar gillar jag själv att läsa?

* Jag tycker om livsstils bloggar som handlar om människor och deras liv. Personligen tröttnar jag lätt på bloggar som är nischade just för att de ibland kan tappa bort människan bakom allt bakande, all skidåkning eller alla äppelträd.

Flera inlägg varje dag eller några där jag som bloggare har något att berätta?

* Den frågan tycker jag kan vara svår för visst vill man ha flera inlägg varje dag men att bara ha inlägg för att man tänkt att bloggen ska leverera fyra inlägg per dag blir inte bra.

*Jag vill känna att bloggen eller bloggaren finns bakom inläggen och verkligen tycker eller tänker det som står. Vill jag till exempel visa en bild för er måste jag ju också berätta varför jag visar den bilden. Vill jag tipsa om en restaurang vill jag som läsare veta varför bloggaren tipsar om den? Vill jag delge ett kakrecept vill jag som läsare veta vad som är speciellt med de kakorna osv?

* Jag tänker att lagom är bäst men vad är då lagom? Huvudsaken är att jag som berättare har något att berätta eller förmedla för läsarna. Vad vill jag säga med detta inlägg brukar jag fråga mig själv? Har jag ett bra svar på den frågan finns det något att förmedla och berätta.

Vad innebär det att kommentera engagerat?

Nu kommer jag till en känslig punkt som vi som har blogg grupper ofta får tjata om.

Vad innebär det att kommentera engagerat? Några pratar om att det ska vara ett visst antal rader eller ord. Ni har säkert som jag upplevt att personen som nyss kommenterade inte kan ha läst ditt inlägg. Ni kanske märker att de senaste kommentarerna är snarlika och de som kommentera inte kan ha läst inlägget alls utan bara ögnat igenom kommentarerna för att få dem gjorda.

Just idag kan jag inte annat än små le åt flera kommentarer på mitt inlägg där jag svarar på de frågor som ni ställt i kommentarerna. Till slut blev det nästan lite komiskt och detta inlägg började ta fart. Väldigt många har fastnat för bilden på naglarna och svarat att jag gjort så fina nya naglar.

Så nu tar vi och reder ut allt en gång för alla. Denna bilden använde jag mig av i mitt fredagsfräckis inlägg. På denna bilden kom frågor om muggen vad den var köpt? Att ni ville se mer av naglarna bland annat.

8b
Vart har du köpt den där koppen ? Koppen det pratas om är denna och den fanns på Balanscenter där jag gjorde ljusterapi förra året. Håller med om att koppen är underbar.

Skulle vilja se dina naglar lite bättre, dom såg supersnygga ut på bilden? Naglar det pratas om här är de i bilden ovan så här kommer en bild på bara naglarna. Dessa naglar har jag inte nu utan den som ställde frågan menar att hen ville se dem som de såg en skymt av i förra frågan.

6dd

Väldigt många kommentarer handlar om att jag gjort så snygga nya naglar och så vidare. Jag håller med om att dessa naglar var grymt snygga. Men när kommentar på kommentar handlar om vilka fina, snygga naglar som jag gjorde är det nästan pinsamt. För de som läst inlägget och denna frågan kan inte undgått att denna bild var ett svar på bilden ovan.

Vad är bäst tycker ni?

En kommentar som visar:

* En glad emoji

* Grymt snygga naglar

*  Ha en fin lördag.

* Åh vad mysigt!

* Fin blus.

* Stackars dig.

Visst ger även dessa en extra kommentar och besökare till bloggen men nu är det ju meningen att alla vi som deltar i blogg grupperna ska kommentera engagerat.

Hur kommenterar man engagerat?

Det finns egentligen bara ett svar på den frågan och det är att läsa de inlägg som man ska kommentera för i samband med att vi läser ett inlägg föds en tanke och säkert ett svar eller en reaktion på vad vi läst och nyss tagit del av.

Nu tror jag att jag babblat färdigt idag med viss risk att sticka ut och nästan räcka ut tungan. Jag vill bara förmedla lite om hur jag tänker kring just engagemang och intresse kring våra bloggar. Samtidigt vill jag få alla att tänka till lite extra när vi kommentera hos andra. Den kommentaren som jag själv tänkte kopiera lite av kanske inte heller hade läst inlägget vilket gör att dennes kommentar blir ännu tokigare. Personligen tycker jag nästan det känns vettigare att i så fall kommentera helt galet eller något som inte alls har med inlägget att göra för då blir det kanske mer rätt än om jag går på de andras ord.

Nu bäddar jag ner mig i sängen. Det halsonda vill inte ge med sig och termometern säger 38,1 och det är mycket feber för lilla mig.

pusskram

 

13 thoughts on “Engagemang och intresse.

Add yours

 1. Ohh vilket bra inlägg, jag håller verkligen med dig och jag tycker att detta inlägg ska vi länka som en wakw up i vår grupp. För alltså i just det inlägget handlade ju inlägget om fräckisar och visst kan de skriva om naglarna och muggen, men skriv ngt om det du skrev om också, det är ju det som är grejen. Jag får många ggr kommentarer som skriver ohh härliga bilder?! va vilken, eller va vilka menar du av dem 10 jag la ut? Kan du inte skriva mer än så? Vilken bild gillar du och varför? Någon bild gillade du väl mest av dem eftersom du tycker dem är härliga. Det går skriva engagerat. Sedan ska jag inte sticka under stolen med att säga att jättelånga texter på bloggar som bara är deppiga texter det pallar jag inte läsa, för jag mår ju dåligt efter ha läst den texten, visst man kan skriva sådana inlägg då och då, men possitiva inlägg är ju bättre och roligare att läsa, eller framför allt folks vardag, det är både upp och ner för alla inte bara upp och inte bara ner.

  Samt som du säger har man lagt ut ett recept, kanske man inte vill ha 10 kommenterar på oh vad gott, ja visst är det det, men ngt mer kan man skriva där kanske man kan skriva att det var snygg bild till, eller ja vad som. Försöka vara lite genomtänkta och kreativa i kommentarerna

  Superbra Kraaam

 2. Riktigt bra inlägg! Och visst är det så, nackdelen med sådana här supportgrupper där man ”tvingas” kommentera är för mig just svårigheten att skriv något engagerat när bloggaren mest gör inlägg bara för att. När det eg inte finns något innehåll.

  Men en av fördelarna med stödgrupper är ju att man faktiskt kan hitta nya favoriter. Man kanske inte gillar alla inlägg men man kanske gillar sättet bloggaren skriver på.

  Själv läser jag inte alltid andras kommentarer när jag ska kommentera. Lite för att jag inte vill bli påverkad. Om alla andra skriver ”fin blus” och inte jag… uppfattas det då som om jag inte tycker att den är snygg då? Det är sånt jag tänker på 🙂 Bättre att inte riktigt veta vad alla andra skriver, ha ha!!

  Hoppas febern ger med sig!

 3. Försöker alltid att engagera mig i kommentar när jag postar . Vill själv ha folk som engagerar sej . För mig vill jag inte lägga ut massa inlägg under dagen utan jag vill ha ett tänk dom du skriver som fångar andra bloggare att det är kul o kunna läsa mina inlägg . Sen som du säger – alla har vi olika intressen därför viktigt o ävrnnkunns variera inläggen sp det inte blir bara samma .

 4. Det där är jättesvårt. Har också kommenterat bilder ibland trots att inlägget kan handla om något annat. De gångerna har det handlat om att något i bilden fångat mig och inte kunnat släppa. Kan tänka mig att det kunde vara så med naglarna.

 5. Riktigt bra inlägg & håller med dig i det mesta. Man märket tydligt om det är någon som verkligen läst inlägget och kommenterat eller om någon bara snabbläst och kommenterat. Sånt märker jag väldigt lätt & det känns ibland tråkigt för man vill ju såklart skriva så att folk ska vilja läsa igenom det!

 6. Jättebra inlägg! Särskilt tipsen med vad man kan göra för att folk ska bli engagerade och vilja läsa. Det här med engagerade kommentarer håller jag definitivt med om, men ibland är det svårt om en blogg bara har superkorta inlägg som nästan inte handlar om något. Då blir det svårt att vara engagerad och att inte skriva något som redan alla andra skrivit som kommentar. Brukar då försöka scrolla och se om det finns fler inlägg från samma dag och hitta något som just jag känner att jag kan kommentera meningsfullt.
  Krya på dig!!

 7. Väldigt bra punkter du tar upp här. Både för en själv som bloggare och som läsare.
  Supertrist tycker jag när man skrivit ett sorgligt inlägg och får kommentarer som ”vilket härligt inlägg!” Man ba.. Eh? Blir ju som en förolämpning ju. Vill man inte läsa kan man strunta i att kommentera tycker jag. Bättre så..

 8. Hehe, jag var tvungen att gå tillbaka och kolla vad jag skrivit om naglarna. Ibland är det verkligen svårt kommentera engagerat. Vissa inlägg gör det inte enkelt för läsaren. Intressant att läsa dina tankar kring bloggandet, jag håller med.

 9. Vilket bra inlägg! Jag håller med dig! Det är alltid är lika intressant att få veta vad som fångar läsares och andra bloggares intresse.
  Det är också jättebra att du tar upp det här med kommentarer. Det är ett ämne som jag också funderat på att skriva om, men det har ännu inte blivit av.

  Personligen förstår jag inte vad som är så svårt med att skriva en engagerad kommentar. Det är ju bara att läsa vad det står i inlägget, och så kommer det tankar om det man läser. Om man är med i supportgrupper där man ska kommentera hos alla så är det ett VAL man själv har gjort. Då får man också acceptera att engagera sig i bloggar som man kanske inte annars skulle läsa.
  Ja, vissa skriver ganska lite, och ibland kanske inlägget innehåller en bild med någon rad text. Men DET GÅR att ”koka soppa på en spik”. För man tycker garanterat någonting om bilden. Bilder väcker nästan alltid tankar.

  Sen får jag väl hålla med Mirre om att det kan vara jobbigt att läsa igenom mängder av långa och djupt tungsinta inlägg. Självklart ska alla skriva om vad dom själva vill, men det kan faktiskt suga energi om det blir väldigt mycket deprimerande läsning att engagera sig i.

 10. Fy, stackare som har feber ❤ krya på dig ❤
  Jag håller med om att vissa bloggar brinner man lite extra för och de brukar vara lättare att kommentera, andra är svårare och jag kan själv bli irriterad och tänka, men varför skrev jag inte en bättre kommentar, men det är inte så lätt om man läser samma, samma varje dag eller om bilderna ser likadana ut varje dag.

  Detta med att aktivt, engagera sig i bloggar kan ibland vara supertufft, bra inlägg däremot, det ger oss läsare något att tänka på, jag kommer nog låna lite av detta och skriva om hur jag tänker kring detta.
  Annars hade det blivit en novell utav det hela 👍

 11. Det är en jättefråga!!
  Men kort så tror bara man måste vara sig själv i kommentar eller i sitt inlägg. Är det äkta så känns det!

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: