Min läxa – Energitjuvar!

Hej.

Att jag är en empatisk person som har en personlighetstyp som vill rädda hela världen har jag vetat länge. Jag är Världsräddaren. Äntligen har jag förstått att 1+1 hänger ihop. Vi formas till de vi blir redan tidigt. Dessutom är jag intresserad av beteende psykologi då är det kört liksom. Man blir den som ska hjälpa, rädda, den som bryr sig och framför allt den som ska rädda från undergång.

7g

Min läxa – Energitjuvar!

Är man av denna typ så dras människor med problem stora som små både privat och i yrkeslivet till dig. Självklart så kickar världsräddaren igång och ska fixa problemen, vara bästa rådgivare, göra saker som energitjuven själv inte kan och ställa allt till rätta. Detta är är ju så fint och vackert. Grejen är den att många som hamnar i utmattning eller andra psykiska åkommor har drabbats av energitjuvar som tar och äter upp världsräddaren inifrån totalt.

I mitt liv har vi säger jag för det är jag tillsammans med läkare och psykologer hittat några energitjuvar som dränerat mig fullständigt. Nu är det inte så att alla rasar ihop av att ha energitjuvar i sina liv. Men mår man inte riktigt bra själv och har brist på ork och energi är risken stor att de äter upp den lilla energi du skrapat ihop för dagen.

8b

Vad är en energitjuv?

 • De klagar och gnäller nästan alltid över sina problem väldigt sällan har de något positivt att berätta.
 • De ser sig själva eller sina nära alltid som offer och de tycker alltid synd om någon nära.
 • De anser oftast att deras åsikter är fakta.
 • De ger ofta personer de tar energi ifrån dåligt samvete. Då de ofta säger negativa saker eller kommer med negativa påståenden till räddaren.
 • De är enormt envisa. Det spelar ingen roll om det är rätt eller fel det som de säger, att få sista ordet är viktigast. Punkt slut – så är det!
 • De berättar ofta samma historier om och om igen från händelser som gav dem energi. Vilka kan vara både positiva och negativa för allt som har drama i sig ger energitjuven energi.

Så sant så sant var det ända som jag kunde få ur mig när jag fick veta att jag hela tiden läcker energi till andra. Det är väl inte så farligt att vara livräddare? Nej det är inte farligt så länge hen får energi tillbaka vilket en energitjuv nästan aldrig ger tyvärr. Jag har läckt på tok för mycket energi genom åren särskilt genom att vara duktig Kamilla som alltid alla kan lita på. Hon som fixar. Hon som kan. Hon som alltid engagerar sig i andras välmående . Nu är det slut på det har jag lovat mig själv. Jag hoppas att de nya verktyg som jag fått med mig kan stärka mig lite extra som hjälp med att ta fast energitjuvarna.

11

Vad energitjuvar gör med räddaren?

En energitjuv är en självisk person som efter ett möte eller samtal lämnar dig tom och trött. Tjuven är en person som livnär sig på din energi utan att ge något tillbaka, vilket  ofta sker undermedvetet ifrån båda håll tills räddaren kraschar. Energitjuven är en person som överför sina undertryckta och omedvetna känslor inombords på människor i sin omgivning. De för över jobbiga känslor på andra för att få avlastning själva och slippa bära på detta inombords. Allt detta lämnar räddaren tom på energi utan att man riktigt kunnat förklara varför.

Verktygen som jag ska börja använda.

Att ställa raka motfrågor som gör att energitjuven när den maller på ska göra att tjuven måste ta en vändning. Gör den inte det efter dessa enkla frågor har energitjuven oftast djupare personliga problem som den behöver jobba med.

Varför säger du så?

Vad menar du med det?

Vad är det du vill?

Vad är du ute efter?

Hua hua mina vänner nu har jag gjort min läxa inför morgondagen. Inte den lättaste eftersom jag var tvungen att faktiskt sätta detta framför ögonen på mig så jag förstår både bakgrund och orsaker till deras beteende. Hur som helst så måste jag som räddare kunna säga STOPP och NEJ vilket jag varit urdålig på. Men som i sagorna har allting en början och min har precis börjat…..

11c

Puss & Kram

32 reaktioner till “Min läxa – Energitjuvar!

Lägg till

 1. Jag har gjort mig av med mina värsta energitjuvar. Har en kvar men henne har jag inte så mycket kontakt med längre. Vilka jättebra tips som du delar med dig av. Dom tar jag tills mig och känner använda när det behövs. Hoppas att det går bra för dig med dina energitjuvar

 2. Jag har dessvärre haft en å annan energitjuv kring mig genom åren som jag valt bort av just den anledningen, de tar mer än vad de ger och jag orkar inte fullt ut. Jag kan förstå att du vill rädda hela världen för du verkar vara en så fin, omtänksam och genuint god människa.

 3. Jag har SÅ svårt att säga nej till alla omkring mig – även om det dränerar energi från mig. Men det ör någonting jag jobbar med hela tiden.

 4. Så mycket tänkvärt! Jag har haft en del riktigt tuffa energitjuvar i mitt liv, men jag tror att jag har gjort mig av med de flesta. Finns en och annan kvar, men vissa är ju svårare att göra sig av med, med tanke på släktskap och så där 🙂

 5. Usch energitjuvar är inte alls roligt. Det bästa man kan göra är att släppa dom och bry sig om dom som bryr sig om en tillbaka.❤

 6. Vilka intressanta tankar. Hemma hos oss är vi många räddare som ofta tar på oss lite för mycket från andra runtomkring. De där frågorna ska jag skriva ner och försöka tänka på när jag hamnar i situationer med energitjuvar som behöver vändas.

 7. I min andliga värld kallas dessa energitjuvar för narcissister och är då ”motsatsen” till empat, de dras till empater som flugor till vad det nu är flugor dras till (glömde helt alla liknelser medan jag skrev här). Är man inte helt medveten om hur man själv fungerar och hur andra personer beter sig, så är det väldigt svårt att skydda sig. Så ju mer vi tittar på oss själva, våra måenden och beteenden, desto starkare blir vi och kan sätta gränser på ett bra sätt. Dina tips är jättebra.
  Själv har jag dragits med flera narcissister i mitt liv. I höstas bestämde jag mig för att helt sonika kapa en av dem. Rakt av, ingen kontakt och inga försök till förhandling och ingen förklaring. Jag är ju så klart the bad guy nu. Men det är en titel jag bär med stolthet, för jag vet att jag gjorde val som var bäst för mig och skadade ingen annan.

 8. Riktigt Fint skrivet de fyra frågorna ska ja också börja med. Man ska inte låta folk häva ur sin skit över en bara för att man är världsräddare, bra tips och inspirerande läsning. Ja brukar läsa en del självhjälps böcker o personlig utveckling då kommer de här ämnet upp rätt ofta faktiskt

 9. Desse energitjuvar är inte alltid så lätta att hantera för min del. Om de bara vore konsekventa och stal energi hela tiden så jag kunde sparka ut dem 🙂 Men så ibland blixtrar det till och det kommer något tillbaka.

 10. De värsta energitjuvarna jag hade i min umgängeskrets har jag knappt kontakt med längre. Jag lessnade och började säga ifrån då gled vi ifrån varandra. Vilket mer känns som en lättnad än en förlust.

 11. Vilket bra inlägg! En del människor skulle nog rentav förtjäna att kallas energivampyrer. Dom har radarn inställd på snälla, empatiska och hjälpsamma människor att suga energin ur.

 12. Detta stämmer så bra på mig, jag är definitivt räddaren som alltid läcker energi, nu börjar det dock reda ut sig och jag tar avstånd från sånna människor ❤

 13. Bra inlägg, jag har också reflekterat mycket av vilken typ av människor jag har i min omgivning. Kör värsta vår-rensingen här hahah 😉

 14. Det här Kamilla var nog faktiskt ett av de mest intressanta blogginlägg jag läst sedan jag började blogga själv. Motfrågorna tog jag till och med en screenshot på så att jag inte glömmer dom -tack!

 15. Energitjuvar finns de tyvärr många av. Men att va stark nog att säga till de eller ta bort de från ens liv är bra gjort. Jag har själv en energitjuv nära mig, men jag har lärt att stänga av och inte va mottaglig för något längre. Då mår jag bara så dåligt med. Lycka till!

 16. I vissa situationer behöver man sortera bort de energitjuvar man har och fokusera på guldklimparna i livet.Tycker verkligen att du har kommit en bra bit på vägen redan mitt ditt inlägg och du klarade läxan utmärkt Fortsätt i den riktningen så ska du se hur bra allt kommer kännas för dig Kamilla

 17. Har rensat så mycket som möjligt i min krets från energitjuvar men har nån på jobbet som jag inte kan göra så mycket åt och bara acceptera. Så himla viktigt att bara omge sig med dem som älskar en och som ger en energi istället för att ta. JÄTTEviktigt! Kram och tack för påminnelsen <3 Fick en riktig tankeställare faktiskt <3

 18. Vilket bra inlägg, en tankeställare fick man minsann. Svårt att rensa bort energitjuvar dock tycker jag. Jag försöker dock hålla dem oå lite längre avstånd ett tag, innan jag kanske bryter helt.

 19. Så intressant! Jag inser att många personer har en pessimistisk grundinställning och nästan automatiskt kontrar med något negativt när man gör/säger något. Jag ska spara frågorna och testa att kontra med dessa nästa gång jag råkar ut för det.. Och fundera några varv extra på hur jag reagerar i olika situationer, så att jag inte är någons energitjuv.. 🙂

 20. Jag har en energitjuv på mitt jobb just nu. Jag kände mig så dränerad på energi att jag pratade med min gruppchef om det. Inte att hen var en energitjuv men hur jag kände mig. Dina tips är verkligen bra. De ska jag spara.

 21. Jag har också sollat bort energitjuvar och det var svårt också för vissa hade ju blivit ens vänner, men med tiden då man ej hörde av sig rann det ut i sanden. Jag tycker att energitjuvar själv ens energi då det bara är fokus på dem dem dem, och de ska skryta och tigga skryt om deras. Har tyvärr en sådan i min närhet jag måste ha kvar i mitt liv och det är sååå drygt

Kommentera

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: