Har Sverige spårat ur fullständigt?

Hej.

Jag vet faktiskt inte varken var eller med vad jag ska börja. Hur som helst jag som arbetat nästan hela mitt vuxna liv i förskolans värld och nu senaste på gymnasieskolan. Jag har arbetat med barn och föräldrar med flera olika kulturer, religioner och från olika samhällsklasser vilket varit fantastiskt och bidragit till den människosyn jag har idag ” Alla människors lika värde ”. Jag har lärt mig massor om livet, olikheter och likheter, rättvisor men också om de orättvisor som råder i vårt land.

lucia 2

Har Sverige spårat ur fullständigt?

För några år sedan när det pratades Lucia var en av de stora frågorna i förskolan om de yngsta barnen skulle stå framme i luciatåget eller bara delta utklädda om de ville. Sedan kom PUL och dagispoliserna började rasa på luciatågen och jaga alla föräldrar som missat info om fotoförbud eller trotsade förbudet. Ni anar inte vad några kollegor kunde gå los på det istället för att lägga fokus på att barngruppens luciafirande skulle bli en fin stund tillsammans med vårdnadshavarna.  En annan grej kring Lucia som varit på tapeten ”Att man inte bjuder in föräldrar och släktingar till Luciafirandet betyder inte att traditionen slopas. Traditionen jobbar man med i barngruppen. Många barn blir verkligen skrämda av att stå inför den mängd av människor det brukar vara när det är dags för firandet”.

Nu går diskussionerna om vad man få klä ut sig till i Luciatåget. Det förbjuds både pepparkaksgubbar och tomtar hej vilt runt om i landet. Hoppsan Hejsan! Vad hände nu? Om ett barn i förskolan eller skolan vill klä ut sig till något gör det barnet inte det för att kritisera någon annan vare sig hudfärg eller ursprung. Det är först när den vuxne förbjuder någon figur att delta eller någon att klä ut sig som det blir tal om en eventuell kränkning beroende på hur den som reagerar lägger fram förbudet. Sverige måste verkligen spårar ut fullständigt.

När mina pojkar var små och utklädda till pepparkaksgubbar i förskolans Luciatåg gjorde de det mest för de ville ha den busiga hatten på sig och att de då gillade pepparkakor. Det var inte tal om att någon av de andra barnen eller vårdnadshavarna kände sig kränkta av att Wille och Marre hade bruna kläder med hatt på huvudet på sig. För att förtydliga ytterligare så gick de på förskola där hälften av barnen hade annat modersmål än svenska. Killarnas kompisar kom från världens alla hörn. De lekte och var vänner som barn gör som går i samma förskola, skola eller lag.

lucia4lucia3

Nu måste vi ta oss samman på allvar.

Luciafirandet i Sverige har sin bakgrund i folktro, legender och historiska fakta. Lucia kommer med ljus när det är som mörkast, hon påminner oss om vårt kristna hopp. Det moderna luciafirandet anses startat 1927 i Stockholm när tidningen Stockholms Dagblad anordnade det första offentliga luciatåget. Seden spreds sedan snabbt runtom i landet. Dagens firandet är förknippat med sång och musik – Luciatåg som går runt och sjunger. På förskolor och skolor samsas tomtenissar, stjärngossar, pepparkaksgubbar, tärnor och lucior i sångerna. Både förskolan och skolan ska arbeta med traditioner – hur blir det då om vi tar bort några av de största traditionerna som Sverige har?

– Ska man ta bort saker för att inte stöta, från en tradition. Då kan man nästan vända på det: Varför tar vi bort det? Vilka traditioner ska Sverige ha kvar? Vad är syftet med att det firas lucia i denna gruppen?

Dagens kluring …. Så vad vill jag komma?

Jo till att Sverige och våra traditioner inte kan tas bort på grund av att de anses opassande om de nu då inte är det såklart. Jag tycker personligen inte ett Luciatåg är opassande. Vi måste integrera alla som bor här i Sveriges traditioner lika väl som de som är födda i Sverige får ta del av nya traditioner som följer med alla som flyttar till Sverige. Ingen ska behöva utsättas i kränkande situationer någonstans i Sverige det borde vara en självklarhet. Så kontentan blir att Luciatåget får vara kvar och alla får vara utklädda till vilken julfigur man så vill och önskar. Skulle någon önska vara en giraff kan det diskuteras då det mig veterligen inte finns några giraffer i Luciatraditionen. Men visst skulle det vara lite roligt med en liten giraff i luciatåget nu på torsdag.

11g11h

7

 

24 thoughts on “Har Sverige spårat ur fullständigt?

Add yours

 1. Jag håller med dig. Att bevara en mysig tradition ser jag inget negativt med. Som tur är har jag inte stött på just detta ifrågasättande alls mycket än. Men det var ju samma sak med skolavslutning i kyrkan som var ifrågasatt för några år sedan…

 2. Men det där med pepparkaksgubbarna var väl bara fakenews? Jätte bra att lära sig mer om andra kulturer, tror fler skulle behöva utveckla sina vyer där 🙂

 3. Håller verkligen med dig. Tycker det är tramsigt så som det blivit 🙁 vissa saker kan jag förstå, men inte hade de i andra länder anpassat allt efter oss om vi flyttat… 😕

 4. Fotograferingsföebudet förstår jag, och stöttar helhjärtat, har man inte levt under hot och med skyddad identitet så tror jag att det är svårt att föreställa sig vad en bild där ens barn finns med på och som sprids på sociala medier av en annan förälder, faktiskt kan ställa till med.
  Jag kan även förstå att man som personal kan bli frustrerad om allt för mycket fokus bland övrig personal försvinner från just barnen och det Luciatåg man vill hjälpa dom att uppleva på mesta positiva sätt som möjligt.
  Jag vet att jag något år tyckte synd om barnen i luciafirandet dock, endast hälften ungefär av barnens föräldrar dök upp och jag minns att tre av de barn vars föräldrar inte dök upp var rätt ledsna över det. Personalen gjorde sitt bästa för att muntra upp och ta hand om men en personal och en förälder blir inte riktigt samma sak ändå.

  Givetvis ska traditioner bevaras, tror dock en hel del saker som vi blir upprörda över är fake news som vi sväljer bara tillräckligt många upprepar det tillräckligt högt. Samtidigt så tänker jag att en del saker, som t.ex traditionen med påskkärringar inte har tagit skada av att utvecklas till något trevligare med tiden. Och att inte alla MÅSTE gå till kyrkan under julen är rätt bra, jag går gärna till familjegudstjänst på julafton med mina barn då jag gjorde det som liten, men om min sambo skulle känna sig tvungen att gå dit så skulle julafton nog vara förstörd här hemma (han och religion överhuvudtaget är inte helt hundra kompatibla, han respekterar andras rätt att tro men han.. har inte enbart haft positiva stunder i samspel med kyrkan kanske man kan säga).

  En giraff i Luciatåget det vore något det. Vilken härlig känsla av att kunna vara vad jag vill det skulle kunna ge!

 5. En liten notis ich sen har det blivit en höna av det. Synd med fotoförbud, då vi har så mycket fina bilder på barnen under sådana helger, men förstår samtidigt då det inte sköts

 6. På dem Lucia firande jag fått så har det varit som så att man får ta bild, så länge man inte lägger ut på sociala medier, pga skyddad identitet och det tycker jag är bra och det respekterar jag. 🙂

 7. Jag håller med dig att ta bort saker för att dom från andra länder är tex brunhyade som pepparkaksgubben så har man ju snart inget luciatång. Självklart ska ingen känna sig kränkt men man behöver inte ta bort traditioner man skulle behöva få med alla även dom från andra länder. ingen ska ju va utanför 🙂

 8. Sverige är ett så sjukt fegt land i mina ögon. Detta gör mig rasande också just när det kommer till våra svenska traditioner, de som vi är uppväxta med ska plötsligt slopas eller ändras på för att man är rädd att någon ska kränkas.
  Vi tänkte aldrig som barn i dem banorna att pepparkaksgubben i Luciatåget är nåt annat än en pepparkaka som är en figur som hör till Luciatåget & som är med i sånger osv
  Mina barn har heller aldrig tänkt nåt annat, då min son var utklädd som det när han var liten.

  Jag har jobbat i många år med utländska kollegor & ingen av dem jag har mött ser det som kränkande eller inte har förståelse för våra traditioner. Tycker att det går för lång, vi måste ju få lov att göra det som hör till Sverige & följa våra få traditioner trots att vi är ett mångkulturellt land.

 9. Ska tillägga att fotograferingsbiten förstår jag, det är bättre att njuta av se sitt barn sjunga än att stå fastklistrad bakom kameran 🙂 Men också det att man vill ju inte att ens barn ska hamna överallt på bild & att det läggs upp på nätet mm utan ens medgivande.

 10. Förstår fotoförbudet till hundra, men eventuella förbud kring figurer (som visade sig vara fake news vad jag läst) vore bara fjantigt. Har aldrig hört att någon skulle känna sig kränkt av pepparkaksgubbar.

  Sen angående traditioner så formas och omformas de konstant. Det luciafirande (och julfirande dessutom) vi har nu är inte som det var från början och kommer inte heller vara samma om 50 eller 100 år, så paniken kring traditioner som ändras förstår jag inte heller.

 11. Jag håller med dig helt och hållet. Det har verkligen gått för långt med att inte få vara pepparkakasgubbe i ett luciatåg. På sonens förskolan hade dom ett fotoställe förra året. Tror inte att barnen bryr sig alla utan att det är dom vuxna som bryr sig och blir stötta

 12. Håller med dig helt och hållet.
  Jag förstår inte alls var detta med att pepparkaksgubben skulle kränka mörkhyade kommer ifrån.
  Jag har jobbat på fsk och haft barn i skolan i över 15 år och jag har ca 13 år av dem jobbat på en stor förskola där INGA svenska barn fanns (några halvsvenska fanns, men väldigt få).
  Där kom de flesta killar som tomtar och pepparkakor oberoende av vad för hudfärg de haft. Det är någon vit vuxen som fått för sig detta och gjort någon grej av det… är helt övertygad om det.

  Det är som när min son var liten… 4 år gammal.
  Han pekade på sina kompisars bilder och sa var de kom ifrån… alla som var svarta sa han kom ifrån Somalia. En flicka sa, nej jag kommer ifrån Eritrea och min son vägrade förstå det och sa nej du kommer ifrån Somalia.

  När jag sen kom och hämtade min son från förskolan så tog en pedagog mig åt sidan och sa ”-Jag vet inte vad ni har för värderingar hemma men Ilyas säger att ”Hanna” kommer ifrån Somalia men hon kommer faktiskt ifrån Eritrea. Somalier är ett skälsord”

  Jag fick då förklara att ilyas storebror har 3-4 kompisar som är mörka och kommer alla från Somalia, för min ilyas 4 år gammal så kommer mörka från Somalia. Han har lixom ingen annan referensram än det. Dessa kompisar var hemma hos oss och lekta med vår äldre son varje dag.

  Min son på 4 år använde INGA skälsord, det var pedagogens värderingar som hon la över på min son och hävdade att han delade med henne.
  Han visste inte ens att det fanns ett land som hette Eritrea…

  Oj… nu blev det ett helt blogg inlägg här… hahaha… inte meningen. Men är så trött på att folk ska lägga ord och värderingar/fördomar på andra som egentligen inte ens finns. Skapa ett problem av ingenting.

  Kram kram

 13. Jag tycker dock att det ibland bör ställas frågan vad syftet är med Lucia? Är det enbart för att det är fint och sött? Jag vet flera barn som mår riktigt dåligt av detta och ”alla ska vara med”. Barn med NPF kan må rejält dåligt av att behöva medverka i sådant här. Minns i sexan när vi gick luciatåget var en del pojkar som gjorde fjantiga saker och vi tjejer tyckte de var så töntiga. Idag med andra ögon ser jag att dessa schemabrytande aktiviteter förmodligen gjorde så att dessa inte ville gå med, och sprang och gömde sig med mera och tvingades tillbaka i ledet :/. Vem var då lucian för? Lärarna, föräldrarna och de ”normala” eleverna?

 14. Kloka reflektioner och tankar ur alla möjliga vinklar. Ska på min dotters första lucia imorgon, de är 1-5 åringar ca 20 st. På just denna förskola skulle man kunna vara utklädd till giraff, men då får giraffen gott ta på sig en tomteluva också eller lucialinne haha
  Tyvärr hände något helt annat som får en att gå i taket och det är att kyrkan de skulle sjunga i, som barnen övat och blivit helt tagna av, blivit vandaliserad! Så nu får de ha sitt tåg på förskolans lokaler, inget fel i det, men barnen var förväntansfulla. Extremt tråkigt och en av få saker som kan göra mig lika förbannad som diskussioner om pepparkaksgubbar.

  TACK för ett tänkvärt och välskrivet inlägg.

 15. Jag tycker det är så konstigt att saker ska tas bort. För det första har inte pepparkakor något med en hudfärg att göra, man klär inte ut sig till en gubbe med mörk hudfärg utan man klär ut sig till en kaka som har den bruna färgen. Det är en KAKA inte en man/kvinna!
  Jag tycker inte att Sverige ska hålla på och tramsa så.. Jag tror inte att det är någon som känner sig kränkt utan det är vi svenskar som TROR massa konstigt. När jag gick luciatåg så vet jag att grabbarna ville vara pepparkakor och tomtar för att slippa ha strut och ”klänning”. När jag gick på högstadiet så ville nästan alla som va mörkhyade vara pepparkakor för de tyckte det var roligt.

  Jag klarar inte av att folk ska bli kränkta eller tro att andra KAN bli kränkta för allt. De som blir det har problem hos sig själva, man kan inte dra massa kopplingar till allt som inte har med saken att göra! De som inte är kristna eller kommer från Sverige ska få ha kvar sina traditioner precis som vi ska ha kvar våra. Sen är det ju bara jättekul att få ta del av varandras om man VILL. Blir så less och kan diskutera sånt här hur länge som helst😂

 16. Ja detta alltså har gått lite överstyr det tycker jag med. Detta med fotograferandet förstår jag. Dock så skulle jag vilja fota så är det ju, men man får ju anpassa sig helt enkelt. Men mycket annat har skenat iväg, så man blir ju lite arg på att som du söger man tappar fokus på barnen

 17. Håller med dig helt och hållet. Det här med Lucia har gått för långt. Klart barnen ska fira Lucia som traditionen är. Vill man inte vara med så är det lika okej som om ett barn är utklädd till peppakaksgubbar, tomtar elleer lucior.
  Sverige kommer tappa sin egen kultur om vi ska vara så rädda för att kränka någon.

 18. som finländare kan man ibland bara stå och gapa när man hör och läser svensk media. Har den uppfattningen att svenskar ofta är rädda för att provocera och att folk skall känna sig utanför. Så i stället tar man bort fina traditioner så att alla kan vara med, istället för att inkludera ”andra” i gemenskapen

 19. Vi har det samme på 17. mai, dagen for det norske flagget. Diskusjonene går i alle retninger og det blir den rene galskap. Noen vil gå i tog med norsk flagg, andre vi ha et annet flagg. Jeg skjønner ingenting. Ting blir tolket i feil retning. Ingenting handler om selv gleden ved dagen. Jeg skjønner ikke dette.

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: