Vackrast och farligast.

Hej.

Jag gav mig ut på min runda i skogen. Trotsade förkylningen eller så säger man så? Hur som helst så är jag feberfri och snorar inte längre så mig ut. Trögt och långsamt gick det men men jag gjorde det.

Hur kan den allra vackraste svampen i skogen vara giftig?

Jag funderar på varför det är så att denna vackra svamp kan vara giftig. Så vacker och så stilig. Är de så fina för att vi ska lockas till dem? Jag blev i alla fall helt betagen av dem när jag var ute i skogen idag. Så tagen att jag bara fotade flugsvampar.Jag snöade verkligen in kan man säga. Så vackra och erkänner att de även se goda ut.

10d10e10c

Varför heter denna svampen flugsvamp?

Jag tycker inte att den är lik någon fluga eller kan inte se någon koppling. Enligt Skogssverige.se heter den så därför att röda flugsvampen heter Amanita muscaria på latin och musca betyder just fluga. Okej, det må vara så men latin är krångligt och det är inte många som behärskar det språket. Flugsvampen användes förr i tiden som insektsmedel mot både flugor och vägglöss. Linné ska ha berättat om detta.

Är flugsvampen verkligen så farlig?

Giftinformationen säger att röd flugsvamp innehåller ämnen som påverkar nervsystemet. Svampen är med andra ord mycket giftig.

Symtom kommer snabbt, efter ½ – 2 timmar. Förtäring kan ge yrsel, förvirring, oro, sänkt medvetande och i allvarliga fall kramper. Ibland förekommer illamående och kräkningar. Dessa symtom är inte livshotande men kan kräva observation och behandling på sjukhus.

10b10a

Så vi får helt enkelt lära oss med se men inte röra tänket när vi lockas av de vackra svamparna.

puss33

 

10 reaktioner till “Vackrast och farligast.

Lägg till

 1. De är verkligen förtrollande vackra!
  Jag trodde att de var dödligt giftiga.
  Undrar om de smakar gott eller om de smakar illa?
  Haha.. inte värt att testa kanske, men nyfiken är jag (Jag ÄLSKAR svamp)

  Kram kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: