Hallwylska Palatset – vilket hem säger jag!

Hej igen.

Jag satt på Espresso House imorse och klurade på livet. Som så många gånger förr hamnar jag i att jag vill leva – upptäcka världens alla stora och små äventyr. Jag vill se, känna, höra, röra, lyssna, dofta och framför allt uppleva. Låter som en inspirerande Ateljerista i de orden men det är precis så jag tänker. Jag tänker inte sitta på kammaren vid 80 års ålder och tänka tanken – jag önskar att jag levt mera. Just därför började jag fundera på vad jag missat i Stockholm och landade någonstans i att jag ska besöka minst ett gratis museum i Stockholm i veckan under min rehab tid. Jag började googla museum som har gratis entré och landade i att just idag fick det bli Hallwylska Museet.

Hallwylska Museet.

Hallwylska är ett svenskt statligt kulturhistoriskt museum i centrala Stockholm på Hamngatan mitt emot Berzelii park. När man stiger in genom portarna till museet  lämnar man stadens brus och förflyttas 100 år tillbaka till sekelskiftet 1900. Här på Hallwylska får man lära känna familjen von Hallwyls fascinerande historia och deras magnifika hem. Vilket hem säger jag! Som i en sagodröm i dåtidens lyx och moderniteter. Greveparet von Hallwyls paradvåning har fri entré. I paradvåningen besöker man matsal, salonger, rökrum, vapenrum, biljardrum och porslinsrum. Greveparet hade anskaffat stora samlingar konst, antikviteter, vapen, porslin och silver och bestämde tidigt att bevara sitt hem som museum. Makarna valde att testamentera palatset och inventarierna till svenska staten. På så sätt uppkom museet som är väl värt ett besök.

1f

1d

1c1e

1g1h

Vad fångade mig mest på Hallwylska?

Taken alla dagar i veckan – de var magiska. Jag kunde inte annat än tänka tanken att tänk om vi i min rehab grupp fick ligga på golven i något av rummen och göra BK och samtidigt titta upp i dessa tak, Vad hade hänt med oss då?

Porslinsrummet var även det magiskt med alla vackra koppar med fat. Just koppar med fat är charmigt och lite från förr tycker jag. Den ena koppen vackrare än den andra. Magi för den som gillar porslin.

Guld överallt guld i ramar, möbler, ljuskronor och lampfötter. Allt guld gör att rummen ser tagna ur en sagobok från förr.

Har ni inget för er – besök Hallwylska Museet.

Kram.

 

 

 

 

15 thoughts on “Hallwylska Palatset – vilket hem säger jag!

Add yours

 1. Har försökt kommenter 2 ggr… tredje gången gillt😅

  Där har jag varit en gång, har för mig att det var med jobbet.
  Super häftigt att det är så pass bevarat och älskade den guidade turen genom huset så man verkligen ficj höra historierna om familjen och huset 🙂

 2. Men åh vilket ställe! Där skulle man ha bott,hehe.
  Svar: Oooh jag vet och så fyndade du din favoritväska på rea dessutom. Jag försöker mig på att göra likadant nu 🙂
  Tack snälla du, jag gillar dem verkligen.

 3. Håller med dig. Jag gör hellre allt jag vill för jag vill inte ångra något jag inte gjorde

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: