Hälsa som Livsstil.

Hej Hej.

Mycket i mitt liv handlar nu om hälsa. Hälsa som en livsstil för att jag ska må bra och kunna leva ett bra fungerande liv igen. Ämnet hälsa är så intressant och jag försöker ta till mig allt som jag bara kan och orkar. För det är just orken, minnet och koncentrationen som tryter när det kommer till att ta till mig nytt. Jag vill lära mig allt och lite till och gärna så fort det går vilket jag nu vet och lärt mig är helt fel melodi. Allt har sin egen tid – en sak i taget.

8f

Hälsa som Livsstil.

När det kommer till sjukdomen utmattningssyndrom går många sjukdomshistorier tillbaka till en händelse eller period i livet som fick stressnivån att gå i taget under en lång tid som var den utlösande faktorn. I några fall hamnar stressnivån i en kronisk stressreaktion som en vacker dag bara brister när kroppen och själen inte orkar mera. Den allra sista droppen energi var slut.

När vi hamnar i stress tror kroppen att vi utsätts för fara och väljer olika strategier för att försvara sig. Stressreaktionen kan handla om vad som helst men bottnar i samma kamp eller flykt reaktioner, genom vilka våra hjärnor skickar signaler till kroppen att göra sig beredd för kamp eller flykt. Något som jag intresserat mig för är vad det är som gör att vi väljer kämpa vid några tillfällen och vid andra flyr. Vad beror det på egentligen?

Tre saker som jag tror är rätt väg för mig .

Att ha hälsa som en ny livsstil är inte så konstigt med tanke på min sjukdom. Inte heller konstig när jag nu dagligen jobbar för och med min egen hälsa på rehabprogrammet. Jag vet också att resan är lång och jag behöver röra om det mesta i mitt liv och sätt att leva. Delmål är något som jag tror på just därför har jag hittat tre att börja med just nu.

  • Ge kroppen sitt dagliga behov av fysisk aktivitet. Motion gör mig tåligare både fysiskt och psykiskt, minskar upplagrad stress i kroppen. Glöm inte att anpassa motionen utifrån min fysiska kapacitet.

 

  • Ta en stund i stillhet och tystnad för mig själv  varje dag gärna på morgonen innan dagen börjar på riktigt. Fundera på vad som verkligen är viktigt just i dag och ta med det i min planering. Inte vara rädd för att ändra om dagsformen inte räcker till.

 

  • Sträva efter att göra en sak i taget. Ofta blir det flipperspel i skallen när jag får för många saker att tänka på eller rodda samtidigt.

tattly_marc_johns_okay_lets_do_this_web_design_01_grande

PUSSAR.

 

 

 

 

2 thoughts on “Hälsa som Livsstil.

Add yours

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: