Fössta tossdan i mass

Foto: Copyright 2024 All rights reserved

Hej

Just idag är det ingen vanlig dag för det är fössta tossdan i mass. Som om det inte vore nog är det även min namnsdag med Kamilla. Sedan 2010 har just den första torsdagen i mars firat som inofficiell högtidsdag för de småländska dialekterna. Datumet valdes för att det innehåller många ”R”, vilket gör att frasen blir särskilt särpräglad på flera småländska dialekter. Dagen  kallas även för Smålands nationaldag.

Fössta tossdan i mass

Varför just prinsesstårta eller bakelse på Smålänningarnas nationaldag? Man påbörjade snabbt traditionen att fira med ”massipantåta” eller prinsesstårta för de som inte hänger med i småländskan. Anledningen till att just jag firas denna dagen är för att jag är uppvuxen i Småland och bodde där tills jag var 21. Jisses alltså vad många år jag levt i stora staden nu långt mer än halva mitt lilla liv.

Allting började med en facebook-sida som startades 2010 av några smålänningar som ville hylla den småländska dialekten. Jag blev glatt överraskad idag när mamma sa att hon och väninnan skulle fira dagen när de skulle fika idag. För jag har hört att i själva Småland firas inte dagen lika stort som den görs av oss utvandrare i landet.

Två flugor i en smäll

Det har inte bara firats nationaldag idag utan även en av alla mina fyra namnsdagar. Kamilla står i kalendern idag. Namnet Kamilla med C eller K betyder även omtänksam. Det finns 34542 kvinnor som har förnamnet Kamilla i Sverige idag. Visste ni att det även finns tre män i landet som har Kamilla som tilltalsnamn.

Jag firade mig själv ute i solen på balkongen medan min lilla sjukling låg och sov. Sedan firade vi Småland tillsammans med fika nummer två idag.

Trädgårdsfingrarna kliar

Uta på balkongen idag började mina trädgårdsfingrar klia lite extra. Särskilt när jag ser att det börjar vår gro i krukorna. Vet ni vad om bara några veckor börja jag jobba i trädgård igen. Det ska bli så himla roligt.

2 thoughts on “Fössta tossdan i mass

Add yours

  1. Har firat fössta tossdan i mass under flera år, och vartenda år så har ingen haft en aning om vad det är. Just i år blev det ingen massipantåta… Eller nu ljög jag. Vi fick en från ICA till jobbet i tisdags och den smakade jag på nu på kvällen.

  2. Så gott att fira namnsdagen med massipantårta, och extra gott att sitta på balkongen och fika. Själv har jag aldrig firat den dagen, men jag har hört talas om att den firas.

Kommentera

Up ↑

Upptäck mer från KAMILLAS KAMERA -

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa