Ungdomars utsatthet skär i hjärtat

Hej

Tanken har etsat sig fast och jag visste inte hur jag skulle agera. Tusen tankar for genom huvudet för jag visste verkligen inte. Barn och ungdomars utsatthet skär i hjärtat. Säkert ännu mera idag när det blev så tydligt. Skillnaden mellan att vara hemlös och inte ha någonstans att ta vägen är verkligen minimal. Jag med personligheten som livräddare, empartisk och rädda andra före mig själv fick verkligen ett slag rakt in i hjärtat.

Ungdomars utsatthet skär i hjärtat

Imorse var jag uppe tidigt och gav mig ut på en pw med podd i lurarna. Samtidigt tänkte jag fotografera en blöt morgon för att de är så vackra på ett naket sätt. Första bilderna blev till redan efter övergångsstället vid Långbro Värdshus. Med kameran framför näsan kikade jag på dagens första bilder medan jag genade vid utebaren vid Värdhuset. När jag plötsligt hoppade till. Minst lika förskräckt som personen som hade krupit på den halvgömda hyllan där baren brukar ställa disken, förvara filtarna och blommor för trevnanden skull blev jag när hen vaknade till och nyvaket såg mig rakt in i ögonen.

– Hej, fick jag fram lite tyst för jag blev nog mest chockat att någon satt där ihopkrupen under en filt. Vem i åldern mellan 14 – 18 år ungefär kommer ens på tanken att halvsitta och sova i en hylla på en utebar. Första tanken var hjälp vad gör hen där. Sedan kom nästa tanke att hen kanske jobbar på Långbro och kom tidigt just idag. Men det kändes långsökt när deras insta berättade att de öppnade först kl:12 idag.

Närvaro och tillit är grundstenar som alla barn borde känna

Jag vet inte hur många gånger jag pratat mig varm om att alla barn och ungdomar borde få känna av närvarande föräldrar och tillit till och från dem. Alla gör vi vuxna mer eller mindre både fel och misstag som föräldrar det hör liksom till föräldraskapet. Men i botten måste det finnas en närvaro av oss föräldrar så de vågar känna en tillit till oss. Där kommer jag aldrig vika mig. Med det sagt skulle jag kunna hålla en hel föreläsning om att bromsa sina barns naturliga utveckling och växande till egna individer men dit ska inte detta inlägg.

Närvarande förälder vad innebär det egentligen? Det är mer än dags att alla föräldrar tar sig en funderare där faktiskt. Vilken tillit vill vi att våra barn ska känna för sina föräldrar? När ni svarat på den måste ni frågar er hur ni får den tilliten av era barn.

Var gick det fel liksom

Återigen tillbaka till hen som gömde sig eller bara hade hittat en plats att få vila ut på i lugn och ro. Tyvärr så har inte alla barn vuxna omkring sig som ger dem det alla barn och ungdomar har rätt till. Det gör så ont i mitt hjärta att inse det. Ibland vill det sig så illa att människor halkar in på eller av olika anledningar hamnar på villovägar och fel banor i livet.

Tänk om det varit mitt barn som satt där i hyllan ihopkrupen underfilten med sin ryggsäck nere vid fötterna. Ungdomen kanske hade problem, var småkriminell eller blivit utelåst och ingen var hemma. Det må vara sant men någon borde väl svarat i andra änden på telefonlinjen och öppnat en dörr för hen även om timmen var sen.

Jag kunde inte låta bli att gå samma väg tillbaka hem bara för att se om hen var kvar. Mycket riktigt det var hen och våra blickar möttes igen. En längre stund denna gången och hen log mot mig och sa – Godmorgon. Eftersom hen hade luva över huvudet var det svårt att se om det var en kille eller tjej.

En så fridfull morgon i vår vackra Långbro park vid vårt fina värdhus i en hylla i utebaren satt en ensam ung vuxen i tidiga morgontimman. Jag såg hen, hen såg mig och vi bekräftade varandra. Hela mitt väsen skulle velat rädda, hjälpa så mycket mer än vad jag gjorde där och då. Tänk om jag vågat prata lite mera. Skulle så gärna velat hjälpa och rädda från vad nu än var anledningen till att hen satt där i tidiga morgontimman och halvsov under en filt.

Försvunnen 14 årig flicka efterlyst

Händelsen kring personen i hyllan följde mig hela dagen. På kvällen när jag och T åt middag såg jag på facebook att polisen efterlyste en 14 årig flicka som var försvunnen sedan igår. Så jag var snabb på bollen och ringde in till polisen och lämnade även bilden på denne i hyllan. Efter någon timma var efterlysningen borttagen och flickan i gott förvar. Ni anar inte vad det kändes gott i hjärtat att faktiskt göra rätt och berätta vad jag visste och sett. Hoppas för allt i världen att det blir bra för henne nu.

Amazonen

Amazonen hör inte alls ihop med texten men togs under runda jag gick imorse så därav får de vara med. Plus att denna modellen kanske kan vara volovs vackraste.

 

4 thoughts on “Ungdomars utsatthet skär i hjärtat

Add yours

  1. Det är jär man verkligen tänker…vad gick fel? Hur kunde det gå såhär? De frågorna kommer oftare nu än förr och det känns ledsamt och oförståeligt. Din berättelse grep verkligen tag i hjärtat idag
    Kram Kajsa

  2. Det gör så ont i mig att läsa sådant här. Så mycket som kan vara orsaken. Har nattvandrat i många år och visst har man stött på dessa ungdomar. Vill inte gå hem för mamma och pappa dricker alkohol och bråkar.. Ungdomar som inte går hem för det finns ingen hemma som ser om dom är hemma eller inte ( Upplever inte att det beror på att ftöräldrarna faktiskt måste jobba utan mer att dom skiter i det) Har funderat så mycket på de här frågorna… Finns inga lätta svar.

  3. ufff jag får så ont i hjärtat ,som många skriver undrar man ju var det gått fel. men det kan ofta ha många olika anledningar. Det finns så många unga som hamnar fel idag <3

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: