Sluta fejka med utbildningar i förskolans värld

Hej

Jodå solen strålar fast det talades om att det skulle bli skitväder med regn och rusk hela helgen. Jag tillhör dem som verkligen tror att meterologerna läst av fel. Nattsurr på balkongen. När jag kom hem i natt efter att hämtat hem dottern satte jag mig ute i soffan på balkongen under filten med en kopp the. Sluta fejka med utbildningar i förskolans värld. Förskolan styrs av skollagen och läroplanen.

Sluta fejka med utbildningar i förskolans värld

Det är något speciellt med sommarkvällar så bara är det. Luften, dofterna och förväntningarna om den tid som ligger framför oss. Jag satt säkert i över en timma och lyssnade på Sofie Sarenbratt nya bok. Underbart och jag hade garanterat kunnat suttit en bra stund till. När klockan började närma sig 02 var det dags även för mig att krama kuddarna.

Sluta fejka med utbildningar i förskolans värld

Igår hamnade jag i en diskussion med en barnskötare och förskollärare kring ansvar, utbildning och benämningar i förskolans värld. Jag själv som är barnskötaren som blev förskollärare, ateljerista och bildpedagog vet vad skillanden är mellan en barnskötare och lärare.

För det första är det utbildningen, en barnskötare utbildas på gymnasieskolan och förskollärare har en akademisk utbildning på högskola. För det andra så gör läroplanerna i Sverige skillnad på de olika yrkeskategoriernas ansvar.

En pedagog kan bara vara en pedagog, inte något annat. Inte en bagare, barnskötare, industriarbetare eller lantbrukare som inte har pedagogisk utbildning. För att jag över huvud taget ska få arbeta inom förskolan i dag, måste jag visa fram en legitimation. Min kollega barnskötaren däremot, behöver inget bevis som legitimerar yrkesroll eller kunnande. En person utan utbildning till barnskötare kan idag till och med ibland bli anställd som barnskötare trots att de saknar advekat utbildning.

” Förskollärarna ansvarar för att arbetet i förskolan följer målen i läroplanen. Det måste finnas förskollärare i varje förskola. I förskolan kan det också finnas annan personal som har utbildning eller erfarenhet för att främja barnens utveckling och lärande. Det kan till exempel vara barnskötare, som är en viktig personalgrupp i förskolan och som kompletterar förskollärarna ”  Skolverket

Sänk inte lärarna genom att envisas med att ni gör samma sak

På ytan kan det tyckas att personalen på en förskola har samma ansvar och arbetsuppgifter i förskolan. Men så är det inte varken i lagens namn, i läroplanerna eller utbildningsmässigt. Ingen skulle komma på tanken att varken tycka eller säga att sjuksköterskan gör samma sak som läkaren till exempel. Att sedan de båda yrkerna behövs för att förskolan ska fungera och vara den fantastiska förskola som Sverige önskar och många gånger strävar efter är en helt annan sak.

Så barnskötare är barnskötare – lärare är lärare och vikarier är vikarier.

I denna fråga kommer jag inte ge med mig. Att många barnskötare nu däremot går ut och kallar sig pedagoger är FEL. En pedagog har en akademisk utbildning inom pedagogik och inget annat. Gör om och gör rätt….Sluta fejka med utbildningar i förskolans värld.….

KRAM

8 thoughts on “Sluta fejka med utbildningar i förskolans värld

Add yours

  1. Bra skrivet där. Den diskussionen har jag haft med många föräldrar. I kungälv räcker det med 1 pedagog resten outbildat och barnskötare.. Känner samma i mitt yrke. Vi är alla stödassistenter även outbildade… Många outbildade är kanon men saknar sammanhanget ofta tycker jag.

  2. Håller med dig men väldigt många föräldrar kallar barnskötare för pedagoger. Jag struntar dock själv i benämningen. Jag är outbildad men jobbat i många år.

  3. Å föräldrar är föräldrar som inte ska lägga över hela ansvaret på vare sej lärare eller barnskötare. Jag tycker skolan får oförtjänt mycket skit av föräldrar som inte lever upp till sin föräldraroll utan tycker att andra ska lära deras barn allt.

  4. Har också tänkt på detta då jag märkt att barnskötare kallar sig pedagog… har dock aldrig vågat säga något om det. Var stolt över den barnskötare du är istället, eller plugga vidare…och låt pedagogerna vara just pedagoger.

    Jag är undersköterska (stolt uska) men jag kan ju aldrig kalla mig sjuksköterska för det… Inte samma sak så sett men visar ändå på att det ÄR skillnad …. Hoppas du förstår hur jag menar..
    Bra skrivet tycker jag

  5. Det har jag inte riktigt tänkt på faktiskt, jag hör alla kalla alla för pedagoger eller fröknar oavsett om de är förskollärare, barnskötare eller outbildade. Många gör faktiskt ingen skillnad på dom men såklart är det det.

Kommentera

Up ↑

%d