Mitt svenska stadsalfabet

Hej Hej

Jag har hoppat på Amanda med Swedish Passport idé om att göra ett stadsalfabet med bara svenska städer. Att definiera städer kan ju vara svårt lika så vad är skillnaden på en stad och en ort?  Min lista kommer vara med de orter och platser som ligger mig varmast om hjärtat. Här är mitt svenska stadsalfabet.

Mitt svenska stadsalfabet

A

BÄSTETRÄSK

Bästeträsk är ett av Gotlands största naturreservat. Själva sjön är Gotlands största insjö. Vattnet är kristallklart och är relativt varmt och det är en smått övernaturlig upplevelse att beskåda sjön.

C

DJURGÅRDEN

Djurgården är en helt underbar plats som har precis allt som man eller jag någonsin kan önska mig.

19k

ERIKSMÅLA

Nu skulle denna text egentligen finnas med på H som i Huvudhult men Högfjällshotellet tog den platsen. Men men Eriksmåla är postadress för i lilla Huvudhult finns det bara 6 hus. Här har min morfar växt upp, mamma vuxit upp och mor och far levt på samma plats som hennes föräldrahem sedan 1990. Som barn minns jag varje gång jag och syster åkte upp på marknaden i Eriksmåla. Morfar köpte lotter och vann på var och varannan lott. Det var nästan lilla julafton att gå på marknad med morfar.

6b

FALUN

När jag läste till lärare så gjorde jag det i Falun. Vi var då i staden tre dagar varje månad. Så nog kan jag Falun ganska bra. Favorithotellet var Bergmästaren.

img_0720

GRÄNNA

Alltså Gränna är hur charmigt som helst. Hela långa gatan genom stan bjuder på polkagrisbutiker där de kokar och skapar polkagrisar. Bästa av allt är ju att man få provsmaka de varma nya polkagrisarna.

8h

8a

HÖGFJÄLLSHOTELLET

Det skulle lika väl kunna stå under Sälen eller fjällen men det är oftast från Högis som vi brukar utgå. Jag trivs så bra och älskar åka skidor och allt med vinter. Sedan är platsen runt Högis helt underbar på alla sätt och vis.

I

J

KALMAR

Ännu en stad från min uppväxt. Där det tränades gympa och jag sedan bodde under två år när jag läste till barnskötare på gymnasiet. Sedan har jag alltid hängt mycket i Kalmar då jag är uppväxt i grannstaden bara 3 mil från min stad. Jag har även jobbat både på Chokladfabriken och på förskola i staden.

L

MALMÖ

Malmö är en vacker stad där jag hängde mycket om somrarna som barn och ungdom. På senare år har jag varit där nere på äventyr så som event och med R på jobb. En härlig stad med mycket puls.

IMG_E0153

IMG_E0189

NYBRO

Jag känner att jag måste ha med Nybro som är min födelsestad. Staden som jag vuxit upp i och lämnade när jag fyllde 20 år. När jag ska tänka tillbaka på vad som var bra och jag verkligen har starka minne av är det såklart. Gympahallen, Svartbäcksmåla slalombacke där jag åkte vintertid all ledig tid, Belle backen där vi busade runt alla sena kvällar i snön.

O

P

Q

RONNEBY

Som ung under min coopar tid höll vi till mycket i Ronneby. Ni anar inte vilka roliga fester och mycket skratt och tårar jag fällt i Ronneby. Jag tror minsann att jag får åka dit framåt nästa vår bara för att så att säga.

STOCKHOLM 

På S finns ju många fina platser så som Sälen, Strömstad men måste ju ändå ta min älskade hemstad Stockholm. Som ni säkert förstår går det inte välja en eller två bilder på Stockholm så det får bli denna bild.

img_8437

TROSA

En liten pärla som lever upp på sommarhalvåret. Nu i skrivande stund skäms jag nästan när det inte blev en ända tur till Trosa i somras. Jag får helt enkelt trösta mig med att året dess för innan var vi där säkert sex sju gånger.

10Cicci2

UTTRAN

Hemma hemma i Uttran såklart att vi har mycket vackert som jag tycker så mycket om. Uttransjön, Vinterskogen med alla dess sjöar får tummen upp.

img_8637

5c

VISBY

Ni som följer mig känner säkert till att Visy är min stad nummer två. Långt inne finns en längtan efter att flytta över till Ön i framtiden. Vem vet en dag kanske jag blir Gotlänning….

X

Z

Y

ÅMINNE

En av mina absoluta favoritplatser på Gotland är Åminne. Där jag tillbringat flera somrar och bara måste återvända till en gång varje år.

3å3

Ä

ÖREBRO

Örebro är en stad som jag alltid tyckt mycket om. Slottet mitt i staden är lika vackert på dagen som på kvällen då det är upplyst.

26b

Det är nog omöjligt att få till städer eller platser på alla bokstäver. Visst skulle jag kanske kunnat hittat på en plats men tanken ska väl vara att ha jag ska ha en känsla för den platsen

Hur ser ditt svenska stadsalfabet ut?

12 thoughts on “Mitt svenska stadsalfabet

Add yours

  1. Det var ett kul inlägg.:-) Ronneby kände vi som stället Gud glömde men man ser säkert olika saker. Gränna är så mysigt, och Stockholm gillar jag också, trots att jag kommer från andra sidan.

  2. Vad roligt inlägg med många fina städer😊 Usch jag har inte varit på många platser, men kanske fler än jag tror ändå.

  3. Vilket roligt i lägg, man blir pepp på att besöka flera av dessa ställen. Gotland har jag aldrig varit till men hoppas kunna göra det snart. Gränna har jag varit till som liten och det var supermysig.

  4. Såg också den hos Amanda igår och tänkte också då att jag skulle göra den, kul att tränka till vad man faktiskt har beökt, för det är en hel del bara man tänker efter

  5. Vilken rolig ide, ska fundera på om jag ska göra en sådan själv..Roliga platser du hade i din i alla fall.. Jag har varit på en hel del ställen måste bara kolla efter kort,

  6. Vilken kul grej, ska börja fundera lite själv! Ronneby har jag bott i, i fyra år när jag var student. Det var fyra riktigt roliga år 🙂 så jag antar att Ronneby hamnar på mitt R också om jag gör en lista!

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: