Vilka yrke ska man satsa på?

Hej Hopp.

Jag som tagit timeout ett tag på grund av all stress bland annat har börjat klura på vilka yrke som man ska satsa på som har lägst stressnivå. Arbetsmarknaden är tuff för många yrkesgrupper och kanske allra mest för lärare i skola och förskola. Det är  även en hård konkurrens om de attraktiva arbetena och på de flesta arbetsplatser  ska det effektiviseras jämt, vilket gör att stressen ökar för många för de anställda. Fler uppgifter ska utföras – helst på mindre tid. Barnantalet ökar och så även arbetsuppgifterna för lärarna. Därför  kikar många efter en mer harmonisk tillvaro på jobbet.

23d

Vilka yrken ska man satsa på om man vill ha en stressfri arbetsmiljö?

Jag läste en mycket intressant artikel som Amerikanska Business Insider tagit fram. I den artikeln hamnade nio av tio yrken inom matematik och vetenskap kategorierna. Typiskt för jag är ur usel på matte och inte särskilt intresserad av vetenskap heller.

”Listan baseras på lönestatistik ihop med en siffra som visar yrkets stressfaktor på en skala från noll till hundra, där låga nummer betyder låg stress. Stresshalten är framtagen av den amerikanska databasen O*NET. Minst stressigt är det enligt listan att vara modell (stresshalt 24), medan klassiskt stressutsatta yrken som akutsköterskor och poliser låg på 97 på stresskalan” (Business Insider).

Undersökningen är ju gjord i Amerika och kanske inte riktigt stämmer överens med de Svenska förutsättningarna men visst var undersökningen intressant.

 1. Tandreglerare – Nja tveksamt om det är något för mig att hålla på med tänder hela dagarna. För enformigt för mig som behöver variation.
 2. IT – chef – Chef vet jag inte om det stämmer för en chef har flera beslut och stort ansvar på sina axlar som jag skulle uppleva stressande.
 3. Juridiklärare – Spelar ingen roll om det är juridik eller pedagogiskt ledarskap du undervisar i stressen finns i alla läraryrken just nu. Så nej jag vill inte undervisa i juridik.
 4. Fysiker – Jag som inte var ett dugg intresserad av ämnet fysik och verkligen fick anstränga mig för min 3a i betyg känner inte något intresse alls och skulle bli stressad över att jag inte har rätt intresse.
 5. Optiker – Skulle vara intressant dels för att ögat är en så viktig del av människan för att fungera fullt ut. Att hjälpa andra är jag ju bra på så nu behövs bara ännu ett antal år på högskola….Nja plugga igen känns inte alls lockande.
 6. Dataingenjör – Nej för jag kan inte tänka så smart som behövs för att kunna bli ingenjör.
 7. Matematiker – Sämsta yrket för mig som är så dåligt på matte och med ett korttidsminnet som inte hänger med längre.
 8. Statistiker – Skulle kanske funka då jag förr var en organisatör som fixade schema hit och dit och hade koll men det var innan två resor med utmattning. Men jag skulle kunna tänka mig och minnet kom tillbaka som förr.
 9. Astronom – Ascoolt att vara. Men det finns ett stort problem och det är att jag har cellskräck.
 10. Ekonom – Kan man inte räkna eller minnas siffror eller tappar ord ibland så vill nog ingen anställa mig. Plus att matte aldrig varit min grej.

Så himla kräsen jag var då….

Ja det var jag för jag tänker att yrken där an behöver använda sin hjärna så mycket som man behöver i flera av dessa i listan är inte alls yrken som är minst stressiga. För mig handlar det om yrken där man kan finna ro i lugna miljöer där man kan arbeta i sin takt. Tänker att trädgårdsarbetare, begravningspersonal, administratör, snöskottare och fotograf kanske skulle vara mera avkopplande för att där kan kan inte påverka så mycket själv utan tiden går sin gilla gång liksom.

23a23c

Vad tänker ni om bra harmoniska yrken? Jag behöver bra tips för att kunna tänka om bort kanske bort från läraryrket.

7

 

13 reaktioner till “Vilka yrke ska man satsa på?

Lägg till

 1. Att välja mellan alla yrken är svårt. Det är så som du säger. Det finns så oerhört många olika yrken. Men man kan finna harmonin i ett yrke som man inte räkna med tidigare.

 2. Många jobb innehåller nog någon form av stress tror jag. Minst stress kanske trädgårdsmästare? Jag hoppas att du hittar något bra jobb som inte gör dig stressad.

 3. Jag har ju testat på att jobba på förskola och i skola, det var alldeles för stressigt för mig och jag fick sluta efter bara nått år. Men sen hände det ju en hel del också som påverkade såklart. Men det känns som att det är mycket stress i de jobben. Jag har också tittat på jobb som verkar vara lugnare men det fanns inget på den där listan som jag skulle kunna tänka mig 😛

 4. Det känns som att det här inlägget ligger mig helt rätt i tiden. Efter lillebror har kommit har jag bestämt mig för att plugga. Jag har kommit in på juridiklinjen flera gånger tidigare men valt att tacka nej då det inte legat rätt i livet, men nu har jag bytt bana helt. Och helt plötsligt kom jag på mig själv, att receptarie (en sådan som skriver ut recept på apotek) verkar ha en himla mysig arbetsvardag. Om man bortser från alla sjuka människor som kommer in då. Man har HÖG ingångslön efter tre års studier, och det finns hur många jobb som helst på arbetsmarknaden.

 5. Så himla intressant inlägg! Jag som själv är så stresskänslig borde ju absolut inte jobba som lärare men det är ju samtidigt det jag brinner för.. svårt!!

 6. Har en kompis som är statistiker. Hon verkar ha det rätt soft. Just nu är jag på en otroligt lugn arbetsplats, men omorganisationer ställer till det.

 7. Jag har också funderat på detta och ärligt talat hittar jag inget som jag känner kan passa mig, så jag kan ärligt talat inte hjälpa dig. Har man en gång haft stress påslag är det ju ännu svårare att inte känna stress igen ❤

 8. Jag vet inte om jag kan komma på ett yrke där det inte finns någon form av stress. Sen är det klart att alla yrken har olika nivå av stress och att vissa är värre än andra. Svårt ju. Har inga bra tips.

 9. Blir svårare och svårare med yrken, och bara mer å mer stress inom det, så förstår du har svårt å välja

 10. Oj vilken svår fråga. Men jag kan tänka mig att receptionist inte är så stressigt? Eller jag kanske har fel. Tror du skulle göra dig riktigt bra som trädgårdsmästare ❤️

 11. Helt spontant när jag tänker på dig & yrke så skulle jag tro du skulle passat bra med att hålla på med växter av något slag. något som har med naturen att göra, eller starta något eget! vet ju du skrivit innan om dina drömmar & jag tycker du ska sträva efter det. 🙂

 12. Ja detta har ju vi pratat mycket om, samt jag instämmer att detta med yrkesval är verkligen svårt och man kan behöva en timeout för att få lite distans till allt

Kommentera

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: