Stick för allt i världen inte ut…

 Tjingeling.

Jag har sovit som en stock i natt. Så himla skönt med mina kuddar.

Så var det gjort…

Så var det gjort Smålandsbesöket för denna sommaren. Det gick väl bra …förutom din allergiska dag sa ena sonen i bilen hem häromdagen. Jo det gjorde det väl. Men att vara så allergisk som jag var denna gången är frågan om det är värt att åka ner. Mina föräldrar har en Golden retriever som ska vara med precis överallt vilket inte alls funkar för den som är allergisk.

Du skulle inte och du är inte alls…

Att jag inte saknar eller saknat Småland sedan jag flyttade till Stockholm för över 24 år sedan är känt. Men jag tror eller vet att det är mentaliteten som många bär på i och från de trakterna som jag inte klarar av. Du skulle aldrig klara av att ...Jo det skulle jag verkligen göra. Vilket jag till och med gör ganska bra faktiskt. Det är just sättet att vara och se på andra människor som jag inte klarar av alls eller aldrig gjort. Att falla ur mönstret eller tycka nytt och annorlunda finns inte på kartan. Så som det alltid varit ska det alltid vara. Det gamla från svunna tiden malls och ältas om och om igen.

Så som det alltid…

Varit? Det finns inget som alltid varit på något sätt. Alla människor och djur förändras över tid med åldrande och ting förändras även de på grund av tid. Tiden står inte stilla. Det känns som om man väntar in tiden att något ska hända eller att man får vänta och se. Ingenting kommer hända om vi som egna individer inte tar ansvar för våra egna liv. Hela livet handlar om att få leva, upptäcka nya saker små som stora och lära sig nytt hela tiden. Grejen är den att om man ska vänta och vänta så står man stilla. Dag ut och dag in utan nya tankar, drömmar och mål. Vem tar dig och mig mot nya mål? Tiden som ska väntas in? Knappast, du måste själv vara med och gå. Ingen kommer bära dig så länge du inte har några drömmar, mål eller tankar om vart du vill.

Stick för allt i världen inte ut…

Mallen är viktig och en oskriven lag som följs och följer du inte den eller drömmer för stora drömmar flyger du vidare. För om du skulle sticka ut för mycket så blir du lätt ett offer eller så skäms de dina som följer mallen ihjäl för att just du stack ut. Vill du gå utanför mallen och din egen väg så gå…gå långt bort. Du blir så svår att hantera om du sticker ut att du säkerligen blir utsatt för kanske både psykisk eller fysisk kränkning eller handlingar. Annars följ mallen och snick snacka, gör dig lustig över någon som är annorlunda, gnäll, pika eller gör narr så kommer säkert någon skratta. Det är här jag får riktigt ont i magen. Ifrågasätter någon så har har det alltid varit så eller så VET vederbörande att så är fallet.

Annorlunda är ett läskigt och farligt ord. Förstår inte grejen med att alltid tala illa om någon eller något som inte får plats inom mallen. Det kan vara människor som har annat modersmål än svenska, sexuelläggning, funktionsnedsättningar eller så enkelt att du målat huset i en annorlunda färg, köper fel färg på garnet som får bli dagens offer för skitsnacket. Jag säger inte att alla tänker så som ovan men alldeles för många gånger  har jag mött dem för att dessa beteenden bitit sig fast i mig.

Satt på badet när jag var i Småland med tre kvinnor och barn en bit ifrån oss. Där handlade dagens snack om att ena grannen påbörjat målning av sitt hus i en gräslig färg som inte alls passade in i deras kvarter. Tydligen så var det nya frun som kommit med nya idiotiska tankar från Malmö om färgen på huset. Nya frun borde ju se att färgen stack ut…Tydligen så har mannen med nya frun från Malmö så mycket sex att de inte orkar passa barnen utan att de får leka fritt i trädgården hela dagarna.

Stopp stopp stopp hade jag önskat att jag vågade eller orkat säga till dem. Hur i hela världen tänkte dessa kvinnor?

1. Gräslig färg? Tycker vem då? Fritt val om ingen förening beslutat annorlunda så knipp käft.
2. Idiotiska tankar från Malmö? Förtal eller avundsjuka för inte just ni kom från Malmö?
3. Så mycket sex att de inte orkade passa barn? Hur i hela världen kan ni veta något om parets sex?  De kanske läser böcker eller stickar tröjor vem vet? Avundsjuka eller förakt? 
4. Barn som leker fritt i trädgården hela dagarna? Stackars barn eller hur…Vilken fantastisk trädgård de växer upp i om de kan sysselsätta sig i den hela dagarna. Sitter ni kvinnor utanför parets staket hela dagen och noterar hur länge och ofta barnen är ute själva?

Jag blir mörkrädd eller det blir jag inte alls.Tänk om kvinnan från Malmö kommit till badet och gått förbi dem, hur hade det låtit då?

Långsam – det går så långsamt.

Som om man ska vänta in tiden tills någon annan tar initiativet. Det är inte gratis att bada på badet om du inte är boende på campingen. Men ingen sa: Hej och välkommen. Tänkte ni bada? Nej de tre tjejerna bakom disken kikade ömsom på varandra ömsom på telefonerna. När vi kom tillbaka till kiosken för att köpa glass var en av dem upptagen med en kund som ville checka in på campingen. De andra två stod tysta till jag bad om att få köpa glassen. Samtidigt stod en man vid matdisken och bad om att få handla. Svaret från ena tjejen blev att de bara skulle göra klart med glasskunden. De ville vara två tillsammans sa den andra. Mannen vid matdisken – Ni kan väl inte göra samma saker även om ni jobbar ihop. Ta min beställning nu för F….  Det går ju för h……för långsamt här i Småland. Världen kommer inte alltid till en om man inte själv tar kontakt eller bjuder in. 

Stanna upp och andas men bromsa framåt ??

Oh ja det går långsamt vilket kan vara skönt men hela livet kan vi inte bromsa. Tiden går ändå så varför inte följa med tiden och utvecklingen som sker. Vi borde alla sträva framåt efter nya upptäckter. Långsamt är okej en stund för återhämtning och rekreation men att bromsa livet funkar inte alls. Bromsa livet eller att leva genom sina barn eller djur funkar inte. De liven är inte dina. Visst kan och är vi en del av våra barns och djurs liv men de levs av individen själv. Vare sig vi vill så kommer tiden gå vidare fram i sin takt. Stanna upp och andas en stund för din egen hälsa och själ men fortsätt sedan gå igen. Om bromsen hela tiden ligger på tar vi inte till oss något nytt i livet vi ser då allt genom gamla trasiga glasögon medan de nya ligger och väntar på oss alla.

”Så som nu har det aldrig varit, så som nu kommer det aldrig mer bli”
Micke Gunnarsson.
Kram.

 


3 thoughts on “Stick för allt i världen inte ut…

Add yours

  1. Vad tråkigt att du ska bli så allergisk, borde ju gå lämna bort honom då ni är där eller? Men klart finns ju hår överallt ändå, men då är ju inte hunden där i alla fall

  2. Ja det tycker jag också men du vet denna vovven får eller har aldrig varit ensam hemma. Bortskämdare vovve får man leta efter – snyft….

    /Kamilla

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: