Use it well…

Halloj.

Jag är verkligen inte alls på topp men det är väl smällarna man få ta liksom. Smile it och kämpa vidare.

Hur i hela världen ska Sverige lösa det?
 
Läser precis på nyheterna att Skolverket säger att om 5 år kommer det behövas 70000 lärare. Hur i hela världen ska Sverige lösa det?  När Lärarförbundet tidigare i år larmade om att förskolelärare och lärare i fritidshem är långtidssjukskrivna i större omfattning än andra yrkesgrupper. Sjukskrivningar för stressrelaterade sjukdomar som depression och utmattningssyndrom är nästan dubbelt så vanligt bland förskolelärare och lärare i fritidshem som för andra yrkesgrupper. Hur kunde det bli så här?

Lärare som har ekonomisk förutsättning går ner i tid för att orka och hinna med livet om de inte redan blivit sjukskrivna. Det är oftast de duktiga, engagerade och ansvarskännande som drabbas av stressrelaterade symptom, menar forskarna inom ämnet. Allt för många duktiga lärare som hamnat i stressrelaterade sjukdomar väljer till slut att säga upp och lämna sina yrken. Många kommuner är indelade i flera olika delar och områden och har långt till samarbeten vid en eventuell omplacering av den sjuka läraren som är redo för att sakta komma tillbaka i arbetslivet. Detta innebär att en omplacering ofta är svårt och näst intill omöjligt att få till. När lärare väljer att säga upp sig har de haft oändligt många och långa samtal och tankevändor med sig själv framför allt men även andra närstående. Vet inte hur många sömnlösa nätter jag själv hade innan jag kom fram till mitt beslut att säga upp min anställning men många var det kan jag lova. Att säga upp sin tjänst och sin trygghet är inget man gör på en sekund utan det är en lång process innan beslutet sakta kom fram. I mitt fall så fanns enligt mig ingen annan utväg. Stanna kvar i den verksamhet som gjorde mig sjuk, komma till en ny förskola eller helt byta bana i livet.

Byta bana blev mitt val. Idag mår inte förskolan och skolan så bra vilket tydligt visas på alla dessa sjukskrivningar. Arbetsbelastningen och bristen på kompetenta kollegor blir för tufft även för den tuffaste. Det är inte ovanligt att man arbetar ensam förskollärare med 3 – 4 outbildade barnskötare. Vad tror ni resultatet blir på dagens förskola då? En helt utarbetad förskollärare som går genom vatten och eld för sin barngrupp. Att barnen ska få den verksamhet som de enligt lag har rätt till är näst intill omöjligt. Men lärarna kämpar och sliter sina hår att göra ett så bra arbete de kan och att ge alla barnen en likvärdig förskola och skola enligt de styrdokument som gäller för förskolan och skolan.

Klockan skulle ringt för länge sedan. Några skulle säkert säga att det är försent, hemsk tanke som verkligen inte får vara sant. I min värld med mina juveler märks också bristen på lärare. Mellan sonens skola saknande långt in på terminen en lärare i NO ämnena vilket löstes med en duktig student som har de ämnena nu. Denna killen ska vara riktigt bra men saknar dock lärarexamen och leg. Dotter och hennes vänner har också haft det knepigt i klassen i år när de fick byta lärare. Tidigare år har de haft en lärare som klassen älskade och hade ett fantastiskt fint förhållningssätt till sina elever. I år blev allt annorlunda. Ny lärare och ny på skolan som inte klickade med klassen och jag vet ännu inte om de har hittat varandra fullt ut. Men men sånt är livet i skolan just nu ett lotteri med bra lärare som högsta vinsten. Hörde ni? Ett lotteri om att få gå i en skola med bra lärare, så kan vi inte ha det i Sverige. Alla barn har rätt till en bra lärare där alla elever får bli uppmärksammade som de personer de är varje dag alla dagar i veckan.

Sverige  – Var rädda om era lärare.
Snart kanske de är ett minne blott om trenden och sjukskrivningstalen ökar.

Kram.

One thought on “Use it well…

Add yours

Kommentera

Up ↑

%d bloggare gillar detta: